Slaapverwekkende geluiden: De beste muziekartiesten om bij in slaap te vallen

Op zoek naar nieuwe nummers voor je afspeellijst? Wij hebben alles voor je.

Er is veel dat een goede nachtrust in de weg kan staan, van het geluid van het verkeer buiten tot een snurkende partner. Daarom grijpen veel mensen naar beproefde methodes om in slaap te vallen, zoals luisteren naar muziek. Uit een onderzoek uit 2023 blijkt dat muziek zelfs slapeloosheid kan verminderen en de slaapkwaliteit kan verbeteren.

Met zoveel bewijs dat muziek een fantastisch slaapmiddel is, wilden we een stap verder gaan en precies uitzoeken welk soort het meest effectief is. We voerden een experiment uit waarbij we mensen vroegen om naar muziek van verschillende populaire artiesten te luisteren terwijl ze sliepen, om zo voor eens en altijd te onthullen welke zangers de meest rustgevende ervaring voor het slapen gaan bieden.

De top 10 van artiesten die je in slaap zingen

Om te beginnen schraapten we 1.000 slaap-afspeellijsten op Spotify, bestaande uit 14.542 artiesten en 43.981 nummers. Vervolgens hebben we de top 20 artiesten uit deze afspeellijsten genomen die op enig moment minstens één Billboard Hot 100-hit hadden, en een groep deelnemers gevraagd om bij te houden hoe goed ze sliepen als ze naar elk van hen luisterden.

We vroegen hen ook om op te schrijven hoe goed ze sliepen als ze niet naar muziek luisterden, om aan te tonen hoe gunstig het luisteren naar bepaalde artiesten kan zijn voor een goede nachtrust.

De metingen die we deden om de slaapkwaliteit te bepalen waren onder andere:

 • Percentage score slaapkwaliteit
 • Tijd in slaap
 • Tijd doorgebracht in diepe slaap
 • Tijd wakker
 • Gemiddelde hartslag tijdens het luisteren naar elke artiest gedurende de nacht.

Verveeld van schaapjes tellen? Probeer in plaats daarvan naar deze zangvogels te luisteren.

media

 1. Phoebe Bridgers 

Phoebe Bridgers, bekend om haar indiefolkgeluid en zachte zang, staat bovenaan de lijst als de koningin van de rustige slaap.

Deelnemers noteerden een gemiddelde slaapkwaliteit van 82 op 100 nadat ze de hele nacht naar haar muziek hadden geluisterd, waarbij ze ongeveer 7 uur en 39 minuten sliepen. Ze brachten ook 1 uur en 28 minuten door in diepe slaap, wat cruciaal is voor het lichaam en de hersenen om zich op te laden en te revitaliseren.

Bovendien leidden de zachte tonen van Phoebe tot een zeer ontspannen gemiddelde hartslag van 59 slagen per minuut (BPM), de laagste op de lijst.

Haar populairste nummer op slaapafspeellijsten is 'Scott Street', dat voorkomt in 12 van de afspeellijsten die we bekeken. Het heeft een BPM van 135, wat aan de hoge kant is, maar de rustige akoestische gitaar en stevige drumbeats zijn duidelijk een winnende combinatie voor een vredige slaap.

 2. Lana Del Rey

Op de tweede plaats in het slaap spectrum staat Lana Del Rey. Luisteraars die gesust werden door de dromerige klanken van Lana dreven weg met een indrukwekkende score voor slaapkwaliteit van 86 (de hoogste op de lijst), met een gemiddelde van 7 uur en 49 minuten slaap. Een kostbare 1 uur en 21 minuten daarvan werden doorgebracht in de herstellende diepe slaapfase - dat is 17% van hun totale slaaptijd.

Lana's muziek heeft ook een kalmerend effect op het hart, met luisteraars die gemiddeld 64 slagen per minuut ontspannen.

Als je op zoek bent naar specifieke slaapliedjes, dan zijn 'Happiness is a Butterfly' (70 BPM) en 'Cinnamon Girl' (92 BPM) de populairste keuzes in slaapafspeellijsten, die beide voorkomen in 10 van de afspeellijsten die we hebben geanalyseerd.

 3. Billie Eilish

Een andere zangeres met zachte stem, Billie Eilish, komt op de derde plaats. Deelnemers rapporteerden een gemiddelde slaapkwaliteitsscore van 83 terwijl ze naar haar muziek luisterden, naast een ontspannen hartslag van 63 BPM.

De etherische kwaliteit van haar zang en de dromerige sfeer van haar muziek creëren het perfecte recept voor een rustgevende slaap. Haar recente hit "What Was I Made For?" won Song van het Jaar tijdens de 66e jaarlijkse Grammy Awards, maar het is een ander nummer dat wint op slaapafspeellijsten: 'lovely' (met Khalid) staat op 19 van die afspeellijsten.

Het lijkt misschien een beetje upbeat met 115 BPM, maar de melancholische melodie en honingzoete harmonieën zorgen voor een verrassend hypnotiserende trance.

  4. Taylor Swift

Taylor Swift voerde in 2023 de Spotify-tabellen aan als de meest gestreamde artiest, met meer dan 26,1 miljard streams wereldwijd. Hoewel ze niet helemaal als beste uit de bus kwam in onze ranglijst, is ze er toch in geslaagd om de top vijf te halen als de op drie na beste artiest om bij in slaap te vallen.

Samen met een slaapkwaliteitsscore van 82, brachten deelnemers die naar Taylor's nummers luisterden gemiddeld iets meer dan acht uur in slaap door. Dat is langer dan bij welke andere artiest dan ook - dus als je je tijd in bed wilt maximaliseren, is het misschien de moeite waard om een Swift-soundtrack uit te proberen.

Haar langzame nummer 'this is me trying' is een winnaar op slaapafspeellijsten en staat op 15 van de afspeellijsten die we hebben bekeken. Wikipedia omschrijft het als "droompop" met een "geeuwend" orgel, dus het is zalig snoozen op het lijf geschreven.

  5. Harry Styles

Op de vijfde plaats staat popsensatie Harry Styles, die luisteraars gemiddeld 7 uur en 42 minuten in slaap sust.

Hoewel veel van zijn populairste nummers een beetje te snel zijn om als ontspannend te worden beschouwd (zoals 'As It Was', dat een upbeat BPM van 174 heeft), bevat zijn discografie ook veel meer slaapverwekkende nummers.

Watermelon Sugar' en 'Adore You' - twee van zijn meest gestreamde nummers - hebben een BPM onder de 100. Interessant genoeg is 'Fine Line' het favoriete nummer op slaapafspeellijsten, ondanks de snellere BPM van 121. Het zit boordevol zachte akoestische gitaar en galm, evenals herhalende melodieën die werken als een rustgevend slaapliedje.

  6. Mac DeMarco

Mac DeMarco's kenmerkende luie geluid maakt hem een ideale artiest voor het slapen gaan. Deelnemers rapporteerden een gemiddelde slaapkwaliteitsscore van 80 na het in slaap vallen op zijn muziek. Dit is de laagste op de lijst tot nu toe, maar nog steeds een uitstekende score.

Zijn nummer 'Heart To Heart'komt voor in 16 van de slaapafspeellijsten die we hebben geanalyseerd. Hoewel het met 150 BPM een van de snelste tempo's heeft, zijn de ontspannen sfeer en het uitgeklede geluid perfect voor een dutje.

  7. Ed Sheeran

Ed Sheeran heeft in de loop der jaren vele genres geprobeerd, van folk tot rock tot rhythm and blues. Een genre dat hij lijkt te hebben geperfectioneerd is slaapmuziek, met zijn nummers die luisteraars een gemiddelde slaapkwaliteitsscore van 81 laten halen.

Hij is een grote fan van akoestische gitaar en poëtische teksten, die geweldig zijn om een staat van ontspanning te creëren. 'Happier' is hier een perfect voorbeeld van en komt voor in negen slaapafspeellijsten dankzij het zoete, rustgevende geluid.

  8. Mac Miller

Mac Miller drukte zijn stempel op de muziekwereld met een indrukwekkend repertoire van aangenaam zachte nummers - perfect om bij in slaap te vallen. Tegen het einde van zijn carrière bevatte zijn muziek elementen van jazz, wat in verband wordt gebracht met gezondheidsvoordelen zoals minder stress, beter mentaal welzijn en betere slaap.

Luisteraars die sliepen op zijn muziek hadden een gemiddelde hartslag van 59 BPM, naast Phoebe Bridgers de laagste op de lijst. Bij één deelnemer daalde de hartslag zelfs tot 51 BPM tijdens het luisteren naar zijn muziek, wat de kracht van zijn nummers voor ultieme ontspanning bewijst.

  9. Frank Ocean

De Amerikaanse zanger, songwriter en rapper Frank Ocean neemt de negende plek op de lijst in, met zijn muziek die leidt tot een gemiddelde slaapkwaliteitsscore van 79 en een hartslag van 62 BPM.

Zijn nummer 'White Ferrari' komt voor in negen van de afspeellijsten die we bekeken. Met een BPM van 109 en prachtig gelaagde zang is het een lichtend voorbeeld van zowel zijn muzikale talent als zijn talent om ons rechtstreeks in slaap te krijgen (wat we in deze context als een compliment bedoelen).

  10. V

V werd beroemd als lid van de Koreaanse groep BTS en is vooral bekend om zijn diepe baritonstem. Zijn lage tonen zijn een fantastisch slaapmiddel, waardoor luisteraars gemiddeld 7 uur en 33 minuten kunnen genieten van een rustig dutje.

Zijn meest gestreamde nummers op Spotify hebben een gemiddelde BPM van 107, wat zorgt voor een rustgevend ritme dat perfect is om in slaap te vallen.

 

Hoe verhoudt het niet luisteren naar muziek zich tot in slaap vallen bij de artiesten in het onderzoek?

Door deelnemers te vragen om op te schrijven hoe goed ze sliepen als ze niet naar muziek luisterden, onthulde het onderzoek dat ze gemiddeld 1 uur en 18 minuten wakker waren 's nachts (vergeleken met gemiddeld 1 uur en 11 minuten bij de artiesten in het onderzoek). Wanneer ze niet naar muziek luisterden, lagen de deelnemers 27 minuten langer wakker dan wanneer ze naar Lana Del Rey en Hozier luisterden (gemiddeld 51 minuten wakker).

Zonder naar muziek te luisteren, sliepen de deelnemers 7 uur en 37 minuten, wat 24 minuten minder is dan de gemiddelde slaaptijd wanneer de deelnemers naar Taylor Swift luisterden (8 uur en 1 minuut).

Deelnemers registreerden ook een gemiddelde hartslag van 67 BPM wanneer ze de hele nacht niet naar muziek luisterden. Dit is de op één na hoogste hartslag in het onderzoek, samen met Zach Bryan en één na Cigarettes after Sex en Taylor Swift (68 gemiddelde BPM).

Over het geheel genomen leidden de vijf statistieken die we analyseerden ertoe dat de slaapkwaliteit van de deelnemers wanneer ze niet naar muziek luisterden een score van 4,4 op 10 haalde, wat een lagere score is dan de meerderheid van de artiesten die in het experiment werden getest, behalve Lil Peep, Juice WRLD, Cigarettes After Sex, Enya, Mitski en BTS.

Top trending nummers in Spotify slaap afspeellijsten

Verreweg het populairste nummer op Spotify's slaapafspeellijsten van een Billboard Hot 100-artiest is 'Love Me Again' van V. Het rustgevende R&B-nummer heeft duizenden luisteraars in een staat van ontspanning gesust en komt voor in 62 van de afspeellijsten die we hebben geanalyseerd.

Het rustige tempo van 74 BPM is een van de langzaamste in de lijst - wat wellicht bijdraagt aan de populariteit, omdat langzame, rustige ritmes ons lichaam vertellen dat het tijd is om te rusten.

Op de tweede plaats staat 'Apocalypse' van Cigarettes After Sex, dat in 39 slaapafspeellijsten voorkwam en een tempo van 94 BPM heeft. Daarna volgen 'lovely' van Billie Eilish (19 afspeellijsten), 'Heart To Heart' van Mac Demarco (16) en 'this is me trying' van Taylor Swift (15).

We ontdekten dat de meeste populaire nummers in slaapafspeellijsten een BPM tussen 70 en 130 hebben. Dit overlapt met de gemiddelde hartslag in rust van gezonde volwassenen, die tussen 60-100 BPM ligt.

media

Ons onderzoek toont aan dat het luisteren naar muziek zelfs gunstiger is voor de slaap dan het niet luisteren naar muziek, maar het kan afhangen van de artiesten die je op je afspeellijsten hebt staan. Wat zijn jouw favoriete nummers om naar te luisteren als je in slaap valt?

H2: Methodologie & Bronnen

We hebben een experiment uitgevoerd om erachter te komen welke muziekartiesten het beste zijn om te slapen.

Met behulp van Spotify's API hebben we 1.000 slaap-afspeellijsten geschraapt en de artiesten eruit gehaald die op enig moment een nummer in de Billboard 100-lijst hadden staan om te gebruiken als de zaadlijst van artiesten voor ons experiment.

De top 20 die we in het experiment hebben gebruikt zijn:

 1. Taylor Swift
 2. Sigaretten na de seks
 3. V
 4. Billie Eilish
 5. Lana Del Rey
 6. Zach Bryan
 7. Mac DeMarco
 8. Drake
 9. BTS
 10. Enya
 11. Sap WRLD
 12. Frank Ocean
 13. Mac Miller
 14. Phoebe Bridgers
 15. Lil Peep
 16. Harry Styles
 17. Ed Sheeran
 18. Hozier
 19. Slapen met Sirenen
 20. Mitski

Vervolgens vroegen we de deelnemers om naar elke artiest te luisteren terwijl ze sliepen. Elke deelnemer droeg ook een hartslagmeter in bed, waarmee we konden meten:

 • Slaapkwaliteit
 • Tijd in slaap
 • Tijd doorgebracht in diepe slaap
 • Tijd wakker
 • Gemiddelde hartslag

Op basis van de gemiddelde scores over deze meetgegevens hebben we aan elke artiest een algemene slaapscore toegekend om te laten zien welke de beste zijn om bij in slaap te vallen.