De koffiehoofdsteden van de wereldEr zijn maar weinig dingen zo belangrijk voor ons als samenleving als sport, maar koffie staat daar zeker boven - het is een van de populairste dranken ter wereld, met rapporten die suggereren dat er elke dag een paar miljard kopjes worden gedronken!
Maar waar ter wereld vind je het gemakkelijkst verkrijgbare en goedkoopste kopje koffie? Wij besloten dat uit te zoeken!
Door het totale aantal cafés, het aantal coffeeshops per hoofd van de bevolking en de gemiddelde prijs van koffie in een aantal van de grootste steden ter wereld met elkaar te vergelijken, rangschikte online casino Betway de topbestemmingen voor uw dagelijkse dosis.
De koffiehoofdsteden van EuropaAan de hand van enkele van de grootste en meest opmerkelijke steden van Europa hebben we de bestemmingen met het grootste aanbod aan cafés bepaald. Staat jouw stad er ook tussen?

Cafécultuur: de Europese steden met de meeste coffeeshops per hoofd van de bevolking

We hebben gekeken naar de Europese bestemmingen met de meeste coffeeshops per hoofd van de bevolking, met de Griekse hoofdstad Athene op de eerste plaats. Athene heeft bijna één coffeeshop per 1000 inwoners, vóór Galway (0,651), Manchester (0,582), Cork (0,571) en Dublin (0,558).
Liverpool (0,473) en Lissabon (0,439) staan respectievelijk zesde en zevende, voor Praag (0,392), Reykjavik (0,374) en Glasgow (0,364).
Met dit in gedachten kunnen we bij het bekijken van onze resultaten, met een ongelooflijke drie resultaten in de top vijf, Ierland redelijkerwijs rangschikken onder de koffiehoofdsteden van de wereld, terwijl het Verenigd Koninkrijk twee keer voorkomt!

Welke Europese steden hebben in totaal de meeste cafés?

Het is misschien geen verrassing dat een aantal van Europa's toonaangevende steden tot de koffiehoofdsteden behoren als we kijken naar het totale aantal cafés, waarbij niemand minder dan het Britse Londen op de eerste plaats staat met maar liefst 1.570 cafés.
De Engelse metropool wordt gevolgd door Berlijn (688), Rome (624) en Athene (623), terwijl Praag (523) en Madrid (502) op de voet volgen. In feite heeft geen enkele andere Europese locatie meer dan 500 coffeeshops! Daarna volgt Boedapest met 397 cafés, terwijl Wenen en Parijs respectievelijk 324 en 323 koffiehuizen hebben.
Om de tien beste koffiesteden van Europa af te ronden hebben we de Engelse stad Manchester, waarmee het Verenigd Koninkrijk het enige land is dat twee keer op onze lijst voorkomt.
Er zijn overigens nog twee Britse steden die verder naar beneden staan - Liverpool (235) en Glasgow (231) - terwijl andere landen die meerdere plaatsen verdienen Griekenland zijn, met Thessaloniki (195), en Ierland, met Dublin (293), Cork (71) en Galway (52).

Welke Europese steden verkopen de goedkoopste koffie?Als het gaat om de goedkoopste koffie in Europa, hoef je niet verder te kijken dan Sarajevo in Bosnië en Herzegovina, waar een kopje slechts €1,49 kost.
Dit is iets goedkoper dan de Albanese hoofdstad Tirana (€1,50), terwijl Rome (€1,51), Lissabon (€1,89) en het Sloveense Ljubljana (€2) ook tot de vijf goedkoopste koffiesteden van Europa behoren.
Andere steden in onze top tien zijn Zagreb (€2,02), Boedapest (€2,05) en Madrid (€2,06), vóór Belgrado (€2,10) en Bratislava (€2,38).
Kopenhagen in Denemarken is de duurste koffiestad van Europa, met een gemiddeld kopje dat €5,71 kost, gevolgd door Bern (€4,90), Reykjavik (€4,47) en Helsinki (€4,34).

media
De koffiehoofdsteden van Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en India

Als je de grootste steden van Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en India bekijkt, welke bestemmingen staan dan centraal in café's en koffie?
Welke steden hebben de meeste cafés per hoofd van de bevolking?Met iets minder dan 0,5 café per 1.000 inwoners heeft de Canadese stad Vancouver aan de westkust de meeste coffeeshops per hoofd van de bevolking van alle onderzochte landen, vóór Wellington in Nieuw-Zeeland (0,470) en de Australische steden Brisbane (0,188) en Perth (0,143).
Auckland (0,132) en Sydney (0,128) worden gevolgd door Montreal (0,127) en Melbourne (0,120), terwijl Ottawa (0,109) en Toronto (0,104) onze top tien afronden.

Welke steden hebben in totaal de meeste cafés?

Als we de cafécultuur in Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en India onder de loep nemen, zien we dat Aussie-steden domineren, met Sydney en Melbourne die elk meer dan 600 coffeeshops hebben. Op de derde plaats blijven we Down Under, met Brisbane dat er 428 heeft, terwijl Canada een paar vermeldingen in de top vijf heeft - Vancouver (326) en Toronto (306).
Vervolgens is Australië weer aan de beurt, met een verbazingwekkende 284 cafés in de westelijke hoofdstad Perth, vóór Bangalore (229) in India - de top van het land. Om de top tien af te ronden hebben Montreal (226), Mumbai (223) en Auckland (219) elk ongeveer 220 cafés.
Welke steden in de rest van de wereld verkopen de goedkoopste koffie?We hebben gekeken naar de caféhoofdsteden van de wereld, maar waar vind je het goedkoopste kopje koffie?

Australië

Als je kijkt naar de kosten van koffie in Australië, zie je dat geen enkele stad meer rekent dan Perth. In feite kost het hier een verbazingwekkende €5,35 per kopje, waarmee Perth de enige stad is die meer dan €5 in rekening brengt. Vervolgens kost koffie in Sydney €4,75, terwijl inwoners van Brisbane en Melbourne respectievelijk €3,33 en €3,28 kunnen verwachten.

Nieuw-Zeeland

Het is je misschien vergeven als je denkt dat de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington, de duurste koffie van het land verkoopt, maar het is Auckland dat bovenaan de lijst staat, met een kopje dat meer dan €3,50 kost. Dit in tegenstelling tot de €3,11 in Wellington!

Canada

Interessant genoeg is de prijs van koffie in Canada overal relatief gelijk, met een verschil van iets meer dan €0,50 tussen Ottawa (€3,91) en Montreal (€3,37). Daar tussenin hebben we Victoria (€3,86) en Vancouver (€3,80) achter de hoofdstad, terwijl Quebec City (€3,58) en Toronto (€3,47) goedkopere koffie verkopen dan gemiddeld.

India

India produceert elk jaar meer dan 200.000 ton koffie en is daarmee een grootmacht in de koffie-industrie. De overvloed aan lokale producten is misschien wel de reden voor de lage kosten. In feite is een kop koffie in Goa (€1,59), Bangalore (€2,13), Mumbai (€2,30) en New Delhi (€3,06) goedkoper dan waar dan ook op onze lijst, wat ons Indiase Betway-team tevreden houdt!

Dus, daar hebben we het - de koffiehoofdsteden van de wereld, en de goedkoopste bestemmingen voor je dagelijkse shot! En als je dit interessant vond, bekijk dan de Betway blog voor nog meer inzicht van ons team van experts.