De klassieke reis uit de roman De reis om de wereld in tachtig dagen zou tegenwoordig 70 treinreizen over een tijdspanne van 31 dagen in beslag nemen.

In de nieuwe gids De reis om de wereld in 80 uur zijn realistische routes over de hele wereld uitgestippeld voor wie de reis uit de beroemde roman van Jules Verne per auto, trein, boot of vliegtuig wil recreëren.

De gids vergelijkt ook de af te leggen afstand en reisduur van de verschillende vervoerswijzen, en houdt zich daarbij zo nauw mogelijk aan de oorspronkelijke route van hoofdpersoon Phileas Fogg uit dit inspirerende boek, dat bijna 150 jaar voor het eerst werd uitgebracht.

Londen is het begin- en eindpunt van deze uitgebreide planner, die niet alleen het totale aantal kilometers, alle stopplaatsen en de benodigde tijd voor elk deel van de reis vermeldt, maar ook wanneer er moet worden afgeweken van het gekozen vervoersmiddel.

Onderzoek door online casino Betway toont aan dat vliegen de snelste manier is om de beroemde route te recreëren. Reizigers per vliegtuig zouden de 44.720 kilometer vanuit Londen in slechts 3,3 dagen, of 80 uur, afleggen. Vanwege tussenstops moeten zij echter wel afwijken van de oorspronkelijke route en drie treinen nemen om de reis te volbrengen.

De boot is de langzaamste vervoerswijze. Matrozen leggen 45.726 kilometer af in maar liefst 72 dagen. Dit is nog altijd aanzienlijk sneller dan Phileas, maar wel 41 dagen langer dan reizen per trein en 48 dagen langer dan reizen per auto.

De keuze voor auto of boot is ideaal voor wie zoveel mogelijk in zijn of haar gewenste vervoersmiddel wil reizen. Zij hoeven namelijk slechts drie keer een alternatief te nemen. Vanwege de beperkte spoorwegen in het Midden-Oosten moeten reizigers echter wel 21 keer een andere vervoerswijze dan de trein kiezen om de route te volgen.

De oorspronkelijke route van Phileas omvatte maar liefst 65.605 kilometer, maar reizigers van nu hoeven met de auto slechts 51.378 kilometer af te leggen. Hierna volgt de afstand per boot met 45.727 kilometer, per trein met 57.207 kilometer en tot slot per vliegtuig met 44.720 kilometer.