Aanstaande zondag zijn de Hammers te gast bij hun buren in Noord-Londen, Premier League runners-up Arsenal, in een topwedstrijd waar de ervaren Franse doelman niet bang voor lijkt te zijn. Alphonse Aréola lijkt eindelijk zijn ritme en zijn draai te hebben gevonden na een seizoen 2023/24 als vaste waarde tussen de sticks voor de klaroenblauwen. Dit seizoen speelde de Parijzenaar 85% van de minuten van zijn club en redde hij 20% van de strafschoppen.

 

Betway sprak met de WK-winnende doelman over de successen van zijn carrière en zijn avontuur bij West Ham, dat begon in de zomer van 2021.

Alphonse Areola is bezig aan zijn derde seizoen bij de Hammers en heeft eindelijk wat stabiliteit gevonden na een aantal uitleenseizoenen in Frankrijk en Spanje. Het seizoen 22/23 was speciaal voor hem, want Areola werd door David Moyes gekozen als de doelman van de Londenaren tijdens hun triomfantelijke Europese run in de Europa Conference League. Hij stond slechts 7 doelpunten toe in de hele competitie en werd een van de sleutelfiguren in het streven van de Hammers naar hun eerste Europese titel sinds het seizoen 1964/65. Desondanks vertelt hij ons dat elke wedstrijd een echte uitdaging was.

Volgens de Franse doelman was de moeilijkste en lastigste wedstrijd van de competitie een uitwedstrijd in Denemarken. The Hammers moesten het opnemen tegen het Deense Silkeborg op een kunstgrasveld op een donderdagavond in september 2022, in de tweede wedstrijd van de groepsfase. Areola beschreef de omstandigheden als extreem en moeilijk: "De bal was sneller dan normaal en het veld was steil. Alles was anders voor de gewrichten en de duiken, dus we moesten ons aanpassen. West Ham maakte die dag twee goals tegen in een 2-3 overwinning en maakte de rest van het toernooi niet meer dan één goal per wedstrijd. Deze langdurige ondoordringbaarheid was niet in de laatste plaats te danken aan hun 1.95m lange Parijse keeper. Areola speelde elke minuut van het toernooi en was onder de indruk van de historische reeks van de Londenaren, met 12 overwinningen, 1 gelijkspel en geen nederlagen. Hij sprak in het bijzonder over zijn emoties tijdens de finale in Praag. Hij beschreef de sfeer als onwerkelijk toen alle spelers, staf en familie het veld opkwamen na het laatste fluitsignaal. Hij beschrijft het moment als een gevoel van puur geluk dat je overvalt als je alleen omringd bent door je familie en de omhelzing van je teamgenoten.

Areola, een product van de jeugdacademie van PSG en daarna van het eerste team, heeft verschillende titels gewonnen in de Franse competitie, maar kan nu eindelijk een Europese beker aan zijn erelijst toevoegen. Na jaren van ups en downs, met een opeenvolging van uitleningen en seizoenen als nummer 2, lijkt Alphonse eindelijk zijn draai te hebben gevonden op het veld en een coach die het volste vertrouwen in hem heeft. Nadat hij in 2018 tot wereldkampioen werd gekroond zonder ook maar één minuut voor de Franse nationale ploeg te hebben gespeeld, kreeg hij een voorproefje van hoe het is op het veld als een van de steunpilaren van de Europa Conference League-titelwinnende campagne van West Ham United in 2022/23. Kunnen de Hammers dat dit seizoen herhalen in de Europa League?


De Parijse doelman maakte ook van de gelegenheid gebruik om de drie beste spitsen te noemen waar hij ooit mee te maken heeft gehad:
''Het is moeilijk, maar ik zou Cristiano Ronaldo moeten zeggen toen ik bij Parijs en Villarreal speelde. Dan is er Karim Benzema, hij is dodelijk voor het doel, hij is genadeloos. En de derde zou Haaland zijn, hij is een machine, een killer, een robot. Alles wat ze over hem zeggen is waar, niet overdreven.''