Het komt zelden voor dat de beste speler op de eerste maandag van een Slam ook de beste speler is op de laatste zondag. Normaal gesproken overleef je en werk je je een weg naar binnen, maar zowel Jannik Sinner als Aryna Sabalenka waren van begin tot eind de uitblinkers in Australië.

Sinner heeft het op de harde manier verdiend

Sinner was na Novak Djokovic de tweede naam op de lippen van de meeste mensen die het over favorieten voor het evenement hadden. Ik sluit me aan bij de rest van de tenniswereld en vier zijn succes omdat je het gevoel hebt dat hij het stukje bij beetje heeft verdiend. Ik waardeer hoe alles elk jaar een beetje beter is geworden.

Hij was een beetje te mager en werd soms gepest, dus hij heeft zijn lichaam zo opgebouwd dat hij vijf sets kan spelen zonder er afgemat uit te zien. Zijn opslag is elk seizoen 3-4 procent beter geworden en zijn verdedigende capaciteiten zijn nu geweldig. Hij is ook een van de weinigen die knock-out power heeft aan beide kanten - hij kan je uitschakelen op de forehand of de backhand.

Het voelt alsof hij al sinds zijn 18e een professional is. Je ziet hem nooit jammeren en je ziet hem nooit klagen. Hulde aan zijn team en coach Cahill, en ook aan hem voor zijn toewijding aan het proces, want hij heeft een aantal hartenbrekers verloren in Slams, maar je zou het niet zeggen door de manier waarop hij te werk gaat.

Hij toonde zich zo bewust van het wedstrijdscenario in zijn eerste grote finale, omdat hij wist dat Daniil Medvedev zoveel uren tennis had gespeeld en dat een lichaam maar zoveel aankan. Hij zag er zo beheerst uit in de derde set, ook al was hij in de eerste twee sets weggeblazen. Het was erg indrukwekkend.

Sabalenka meest consistente speler ter wereld

Hetzelfde geldt voor Sabalenka. Je ziet graag dat progressie en hard werken worden beloond. Het meest indrukwekkende is dat ze 15 maanden geleden nog last had van serveerproblemen en er vragen waren over haar mentaliteit en geloof in haar eigen spel.

De fysieke kwaliteiten zijn er vanaf het begin geweest, dus het siert haar dat ze deze problemen heeft opgelost, want dit was veelomvattend. Ik hoop dat ze er net zo blij mee is als iedereen denkt dat het zou moeten zijn.

Ze heeft nu de halve finale of beter gehaald in de laatste zes majors en ik weet niet of iemand van ons dommeriken twee jaar geleden naar haar zou hebben gekeken en zou hebben gezegd dat ze de meest consistente speler op aarde zou worden. Ze heeft het volste recht om te denken dat ze op dit moment de beste speelster ter wereld is.

Ik vond Qinwen Zheng ook geweldig. Aan haar kant van de loting vielen er veel spelers vroeg af, maar er is een bepaalde druk als je vanaf de 16e ronde weet dat je een reële kans hebt om een Grand Slam finale te halen. Zes wedstrijden winnen en dat waarmaken is op zich al indrukwekkend.

Haar leven gaat nu veranderen. Een finale halen en afkomstig zijn van de Chinese markt betekent dat er veel ogen op haar gericht zullen zijn in de toekomst, maar ze slaagt zeker voor de oogtest.

Medvedev is een Hall of Famer

We vieren terecht Sinner, maar Medvedev is een slechterik. Hij heeft niets om zijn hoofd over te laten hangen en heeft alles achtergelaten in Melbourne. Het maakt niet uit hoe goed je conditie is - het cumulatieve effect van tijd op het veld telt uiteindelijk op.

Zijn superkracht is het spelen van lange rally's en steeds opnieuw de vraag stellen: "Kun je me na verloop van tijd uitslaan? Hij speelt de meest effectieve versie van tennis die hij kan en dat heeft verbazingwekkende resultaten opgeleverd.

Dit is nu zijn zesde grote finale en ik heb het gevoel dat we hem niet genoeg krediet geven. Ik heb nog nooit een finale verlaten terwijl ik naar Medvedev keek en dacht dat hij het had verknald of weggegeven. Hij laat het iemand elke keer verdienen. Hij heeft twee keer tegen Rafa gespeeld, twee keer tegen Novak en een Sinner in vorm. Het is gewoon zoals het gaat. Ik heb vier finales verloren en één gewonnen. Soms moet je het gewoon opnemen tegen iemand die beter is op die dag.

We doen alsof deze hem gaat breken, maar hij heeft het eerder gedaan en is buitengewoon teruggekomen. Ik maak me geen zorgen dat hij de komende jaren bij elke hardcourt Slam aan het langste eind zal trekken en persoonlijk zou ik hem graag nog een Slam zien winnen. Hij heeft alle beste spelers op de grootste podia verslagen en is zonder twijfel een Hall of Famer in zijn eigen recht.

Wie kan terugslaan?

Het is altijd interessant om te kijken naar de spelers die niet de resultaten hadden die ze wilden in Australië en hoe ze reageren.

Carlos Alcaraz heeft aan het begin van zijn carrière een bizarre schaduw van briljantheid gecreëerd, maar zijn kamp zou zeggen dat hij heel gewoon was in zijn nederlaag in de kwartfinale tegen Alex Zverev.

Holger Rune was als achtste geplaatst, maar werd in de tweede ronde uitgeschakeld. Jess Pegula is nummer 4 van de wereld, maar deed hetzelfde. Hoe zullen ze terugslaan?

Indian Wells en de Miami Open zijn vaak een goede graadmeter voor wie de rest van het jaar goed gaat spelen en domineren, dus er is genoeg om naar uit te kijken.