De Belgische voetballiefhebber heeft alle reden tot feesten. Met vijf Belgische vertegenwoordigers in drie verschillende Europese groepsfases kunnen we met recht trots zijn op onze clubs. Dit succes zorgt niet alleen voor sportieve opleving, maar ook voor financiële voordelen die de Belgische voetbalclubs een broodnodige boost en ademruimte geven.

Een Full House voor België

Antwerp, Union, Club Brugge, KAA Gent en Racing Genk vormen het indrukwekkende contingent Belgische clubs dat Europa in trekt. Terwijl andere Europese landen vooral clubs verloren in de voorrondes, is België als enige land buiten de top 6 nog voltallig. Dit geeft ons een concurrentievoordeel en de kans om onze voorsprong op andere landen te vergroten.

België bevindt zich momenteel op de tweede plaats op de UEFA-coëfficiëntenranking, met 4.000 punten behaald in het huidige seizoen. Alleen Turkije doet het nog beter met 6.250 punten. Het feit dat we met vijf clubs in drie verschillende Europese toernooien vertegenwoordigd zijn, maakt ons het enige land buiten de top 6 dat nog voltallig is. Dit geeft ons een uitstekende kans om onze positie te verbeteren en zelfs landen als Portugal in te halen.

Financiële voordelen

Niet alleen sportief, maar ook financieel zijn deze prestaties van onschatbare waarde voor Belgische clubs. Laten we eens kijken naar de financiële injectie die de clubs kunnen verwachten:

  • Antwerp, dat deelneemt aan de Champions League, kan rekenen op een startpremie van 15,64 miljoen euro, plus 2,28 miljoen op basis van de coëfficiëntenranking. Daar bovenop komt nog een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro uit de pot met tv-gelden en ook wedstrijdpremies kunnen dit totaal nog aanzienlijk verhogen.
  • Union, dat in de Europa League aantreedt, ontvangt een startpremie van 3,63 miljoen euro, aangevuld met 1,7 miljoen euro op basis van de coëfficiëntenranking, plus een deel van de tv-gelden en wedstrijdpremies.
  • Club Brugge, KAA Gent en Racing Genk ontvangen in de Conference League respectievelijk 2,94 miljoen, 1,3 miljoen en 1,2 miljoen euro als startpremie, ook daar komen nog coëfficiëntenpremies, tv-gelden en wedstrijdpremies bij.

Al met al betekent dit dat het Belgische voetbal een financiële injectie van meer dan 35 miljoen euro mag verwachten, zelfs voordat tv-gelden en wedstrijdpremies worden uitgedeeld.

Op naar een coëfficiëntenrecord

Met de, ondanks soms moeizame, maar vooral toch indrukwekkende prestaties van Belgische clubs in Europa lijkt een nieuw coëfficiëntenrecord binnen handbereik. Het huidige record staat op 14.200 punten, maar met de al behaalde 4.000 punten en de vijf clubs die nog in Europa actief zijn, kunnen we dit record mogelijk verbreken.

Hoe werken deze coëfficiëntenpunten? Teams verdienen punten voor hun land door zeges en gelijke spelen in de voorrondes en groepsfases van de Europese toernooien. De punten worden vervolgens gedeeld door het aantal deelnemende clubs van dat land in de competities. Voor België is dat vijf clubs, waardoor de coëfficiënt momenteel al op 4.000 staat.

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de Belgische coëfficiënt, aangezien er nog veel punten te verdienen zijn in de groepsfases (en later). Voor elke overwinning in de groepsfase worden 2 punten toegekend en voor een gelijkspel 1 punt. Met 30 wedstrijden van Belgische ploegen in de groepsfase in het vooruitzicht, kunnen we verwachten dat de coëfficiënt verder zal stijgen.