Meer dan ooit lijkt het een ideaal recept voor chaos op z’n Belgisch. Wat zijn de twistpunten en wat lijkt al duidelijk? Een bloemlezing…

16 ploegen en mini-play-offs

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is de kogel door de kerk: de Pro League gaat voor een competitie in 1A met 16 ploegen. Het voorstel van Cercle Brugge om 18 ploegen toe te laten werd dus niet weerhouden.
De play-offs krijgen een herschikking: De nummers 1 tot 4 spelen om de titel en het extra Champions League ticket in een zogenaamde ‘Champions Play-off’. De nummers 5 tot 8 knokken onderling om een Europa League ticket. De winnaar van die ‘Europa League Play-off’ neemt het op tegen de nummer vier van de ‘Champions Play-off’, tenzij de bekerwinnaar tot de eerste vier behoort. Dan vervalt de finale en krijgt de winnaar van de ‘Europa League Play-off’ het laatste Europese ticket automatisch. De nummers 9 tot en met 14 beëindigen hun seizoen na de reguliere competitie.

Extra stijger?

De nummer 16 zakt sowieso naar 1B. De vijftiende strijdt met de tweede in 1B voor een plek in de hoogste afdeling. De promotiefinale in 1B vervalt. Wie na de reguliere competitie op één staat, promoveert. Dit zal volgens CEO Pierre François de spanning in beide competities weer omhoog tillen en dus voor meer publiek zorgen. Vooral voor 1B was dit een luide verzuchting.

Nieuwe aftrapuren

Ook de matchmomenten werden herzien. Vanaf nu worden er op vrijdag om 20u45, zaterdag om 16u15, 18u30 en 20u45 en zondag om 13u30, 16u, 18u15 en 20u45 wedstrijden gespeeld. Het zwaartepunt komt zo op zondag te liggen. Er worden geen wedstrijden meer op hetzelfde moment gespeeld. Dit maakt alles maximaal overzichtelijk. Er klinkt nog wel gemor vanuit het amateurvoetbal, dat zich genegeerd voelt.

Kalender, mét of zonder publiek

Het opstellen van de kalender gaat een laatste fase in. Eleven sports en de Pro League bekijken nog met welke protocollen ze rekening zullen moeten houden. Welke wedstrijden zullen mét publiek zijn en welke niet? Daarover kan nog geen volledige duidelijkheid worden gegeven. Dit wordt permanent geëvalueerd. De competitie in 1A start normaal gezien op 7 augustus.

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.