Vormpeil en fysieke paraatheid zullen allicht ook nu doorslaggevend zijn. Hopelijk worden blessures niet de grootste scherprechter.

De certitudes

Er zijn natuurlijk van die namen die, behoudens een ernstige blessure, altijd op het blad zullen staan. Wie mag deze zomer sowieso onze nationale trots verdedigen en de natie (hopelijk) in extase brengen? Een bloemlezing:

  • Voorin kan Lukaku het EK allicht met vertrouwen tegemoet zien. De noeste atleet van Inter Milaan kent een oerdegelijk seizoen en scoort ook in de Serie A aan de lopende band.
  • Achter de voorlinie is Kevin De Bruyne incontournable. Vriend én vijand loven de universele klasse van de Citizen. Voeltballegendes noemen hem steeds vaker ‘de beste middenvelder ter wereld’ en dat is niet eens misplaatst. We hebben een donkerbruin vermoeden dat Kevin dit EK deze status zal bevestigen.
  • Een andere heerser op het middenveld is Dries Mertens. De Belgische én Napolitaanse publiekslieveling verpulverde dit seizoen het doelpuntenrecord van voetbalgod Maradonna. Scorend vermogen, een fluwelen baltoets en razendsnel inzicht: het zijn cruciale aspecten van de Belgische offensieve speelstijl.
  • Thibaut ‘the wall’ Courtois kende een lastige seizoenstart bij de Madrilenen. Daar is nu niets meer van te merken. Real presteert wisselvallig, maar de doelman wordt steevast als enige zekerheid beoordeeld in de Spaanse pers. Als sluitstuk hebben we wellicht de allergrootste in onze gelederen.

De vraagtekens

Er zijn ook namen die het werk van de Bondscoach bemoeilijken. Blessures én rechtstreekse concurrenten stellen Martinez voor enkele lastige keuzes:

  • Het grootste zorgenkind blijft Eden Hazard. Net nu hij weer helemaal onder stoom kwam, sloegen twee nieuwe blessures toe. Zidane ziet hem net op tijd fit geraken, een prognose waarvoor we willen tekenen. Out of outstanding? Het blijft afwachten…
  • Dennis Praet is ondertussen een vaste waarde bij Leicester. We zouden hem in de categorie van zekerheden plaatsen, moest er geen Vanaken rondlopen op de Belgische velden. Er valt voor beiden wat te zeggen. Allebei meenemen of knopen doorhakken? We laten dit graag aan de bondscoach.
  • Ook Trossard toont zijn waarde in de Premier League. Past hij in de plannen?
  • Januzaj is een vreemde vogel. De voorbije toernooien haalde hij telkens op de valreep de selectie. Zijn huidige prestaties zouden dit ook nu kunnen bewerkstelligen.

Voor de laatste noteringen voor voetbal wedden, bezoek Betway Sports.