De stevige nummer één plek op de FIFA ranking is welverdiend en redelijk historisch. ‘Hoe lang blijft dit nog duren?’: het is een vraag die iedere voetbalminnende Belg zich ongetwijfeld stelt. Hoe zit het met de aflossing van de wacht? Hebben we jong potentieel om deze koers aan te houden? We laten ons licht schijnen over de jongere generatie duivels.

Tielemans: patron in wording?

Eén van de meest bepalende spelers voor de toekomst van onze duivels is ongetwijfeld Joeri Tielemans. Deze youngster uit de Anderlecht-stal valt al jaren op door zijn indrukwekkende maturiteit. Als spreekbuis slaat hij spijkers met koppen na iedere match en toont hij zijn spelinzicht en rijpheid. Als aanvallende middenvelder worden zijn kwaliteiten ondertussen erkend door de hele Europese top. We durven te stellen dat Tielemans inderdaad het huidige niveau van de Rode Duivels mee kan hoog houden. Technisch onberispelijk, offensief en creatief ingesteld, zet hij nu al menige interland mee naar zijn hand. Hij startte dan ook in iedere wedstrijd na de wereldbeker. Leicester City brak zijn eigen transferrecord en telde maar liefst 45 miljoen euro neer om deze ket aan zich te binden. Verdere rijping is dus verzekerd en dat laat ons het beste vermoeden voor deze geboren leider.

Dennis Praet: de vraagtekens vervagen

Ook Dennis Praet startte zijn profcarrière bij Anderlecht, waar hij meteen zijn grote talent en vista etaleerde. Werd ei zo na gebombardeerd tot de gedoodverfde redder des vaderlands en leek bijna te bezwijken onder deze enorme druk. Maar het bleek eerder buigen dan barsten; Praet zette zijn carrière onverstoord verder in de Serie A bij UC Sampdoria. Een grotere competitie, minder Belgische aandacht…of liever: fixatie. Ondertussen is de linkerflank zijn habitat geworden, al trekt hij zich ook op andere posities goed uit de slag, en toont hij ook zijn meerwaarde bij invalbeurten met de Rode Duivels. De groeicurve blijft opwaarts georiënteerd en wanneer Carrasco of Chadli stilaan hun topvorm zouden verliezen, staat er met Praet een waardige vervanger klaar. Vertrouwen blijft zijn kracht en valkuil. Een Praet in zijn flow is een verrijking, een onzekere Praet… heeft werk voor de boeg. Feit is dat Praet ondertussen presteert met de regelmaat van de klok; dé kernkwaliteit van een toekomstige vaste waarde.

Trossard: Het uur van de waarheid is nakend

Tijd voor een iets minder voor de hand liggende, maar hoegenaamd niet onlogische naam: Leandro Trossard. Vorig seizoen was Trossard wellicht één van de meest bejubelde spelers tijdens analyses van de Jupiler Pro League. Een (alweer) ronduit schitterend seizoen bij KRC Genk leverde Trossard al enkele selecties op voor de nationale ploeg, maar hij moest ook enkele keren passen door blessures. Wat ons bij deze jonge aanvallende middenvelder/flankaanvaller vooral hoopvol stemt, zijn een opvallende snelheid van denken én uitvoeren. Het tempo kan bij de Rode Duivels spectaculair hoog liggen, logisch met alleen maar toppers tussen de lijnen. We maken ons sterk dat Trossard dit aankan. Wanneer hij voldoende vertrouwen afdwingt, is hij een ideale kandidaat om slim tussen de lijnen de tegenstanders pijn te doen. Splijtpasses van De Bruyne, creatieve acties van Trossard: een aantrekkelijk vooruitzicht. Mag nu wekelijks bevestigen in de Premier League bij Brighton & Hove Albion. Slaagt hij daarin, dan kan Martines niet meer om Trossard heen. Nadert dus een sleutelpunt in zijn carrière, al heeft hij nog tijd.

 

 Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.