Het NBA-seizoen 2023/2024 is van start gegaan met behoorlijk wat spektakel en meteen enkele verrassingen. Wat mogen we verder verwachten van dit absolute summum van basketbalcompetitie? In dit artikel bieden we je een helder kader om de teamposities in deze competitie te begrijpen.

‘Lottery Teams’: Ploegen in de opbouwfase

Onderaan de ranglijst bevinden zich de "Lottery Teams", waaronder de Detroit Pistons, Orlando Magic, Washington Wizards, Portland Trail Blazers en Charlotte Hornets. Deze teams bevinden zich in verschillende fasen van (weder)opbouw, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van jong talent en het verzamelen van middelen om in de toekomst competitief te zijn.

De Pistons, Magic en Wizards zijn nu vooral bezig met spelersontwikkeling en strategische patronen om hun teams te versterken. Portland herschikt zich na het vertrek van Damian Lillard rond veelbelovende talenten Scoot Henderson en Deandre Ayton. Ondertussen maken de Hornets onder leiding van LaMelo Ball gestage vooruitgang, maar ook zij worden onvermijdelijk geconfronteerd met uitdagingen. Vooral jeugdige overmoed en inconsistentie houden deze teams voorlopig onderaan de ranking.

Play-In ploegen: teams in de steigers

Een stap hoger vinden we de "Play-In Competitors" - teams die op de rand van playoff-kwalificatie vertoeven. Deze groep, met onder andere de Raptors, Rockets, Pacers, Bulls, Nets, Jazz, Thunder, Pelicans en Spurs, bevat teams die strijden om playoff-plekken te bemachtigen.

Het zijn doorgaans teams met een mix van opkomende sterren en ervaren spelers. Of we het nu hebben over de onzekerheid bij de Raptors, de wederopstanding van de Rockets of de aspiraties van de Pelicans met Zion Williamson; elk team heeft potentieel maar wordt ook geconfronteerd met specifieke obstakels in dit sterk competitieve ‘segment’.

De ‘Playoff hopefuls’; hoop doet leven!

De "Playoff Hoopvol"-tier omvat de Hawks, Timberwolves, Kings, Grizzlies, Cavaliers en Knicks. Deze teams beschikken over het talent of de diepte om playoff-plekken te behalen, maar zullen er moeite hebben om tegen de elite teams echt punten te rapen.

Teams zoals de Timberwolves en Kings vertrouwen op opkomende sterren zoals Anthony Edwards en De’Aaron Fox om hun playoff-ambities kracht bij te zetten. Ondertussen hebben de Grizzlies, ondanks vroege problemen door de afwezigheid van Ja Morant, het potentieel getoond om sterk terug te komen.

Titelkandidaten: Wie wint z’n Conference?

De 76ers, Mavericks, Heat, Clippers, Suns en Lakers zijn geduchte concurrenten voor de titels van beide ‘conferences’ (Western en Eastern) met sterke selecties, diepte en ervaring om te strijden voor NBA-suprematie.

Teams zoals de 76ers, aangevoerd door Joel Embiid, en de Mavericks, geleid door Luka Doncic, tonen al vroeg hun dominantie. De Heat, Clippers en Suns hebben sterke selecties, zij het elk met hun eigen zorgen over onderlinge chemie, gezondheid of integratie van het team. Ook de Lakers, aangedreven door LeBron James en Anthony Davis, zoeken nog wat consistentie.

Favorieten voor het NBA Championship

Aan de top van de ranglijst bevinden zich de "Favorieten voor het Kampioenschap" - de Nuggets, Bucks, Celtics en Warriors. Deze teams worden beschouwd als de voornaamste kanshebbers voor de NBA-finale, met sterren, diepte en een track record van succes.

De Nuggets, regerende kampioenen van 2023, behouden hun slagkracht met Nikola Jokic en Jamal Murray aan het roer. De Bucks, Celtics en Warriors, gewapend met hun eigen topteams van supersterren, willen daar uiteraard een stokje voor steken. Benieuwd wie het haalt!

 

Met deze indeling heb je alvast een stevige houvast, maar hou het verloop va deze competitie sterk in de gaten. Ieder seizoen zijn er uiteraard ook verrassingen!