Hoe duur is het om een muzikale superfan te zijn in het VK?

Negentig procent van de wereldbevolking luistert naar muziek, of het nu een dj als Calvin Harris is, een rapper als Eminem of de rocklegendes van Metallica. Maar sommigen gaan een stapje verder: wie als fan z'n hele leven wijdt aan één artiest of groep zal heel diep in de buidel moeten tasten.

Hoe diep? Dat berekenen we in het 'De Prijs om Superfan te Zijn'-rapport. Hierin ontdekken we de duurste artiesten om superfan van te zijn in het VK en Frankrijk. Op basis van een selectie van de meest gestreamde artiesten op Spotify wordt gekeken naar de prijs van tickets, merchandise, albums en gesigneerde items voor verkoop. 

Welke artiest is het duurst om fan van te zijn?

Binnen een selectie van verschillende genres kwamen Drake, Ed Sheeran en BTS naar voren als de duurste artiesten om een trouwe volger van te zijn. Maar hoeveel kost het precies om hun grootste fan te zijn? media

Welke artiesten hadden de duurste tournees in het VK?

Drake spant de kroon als duurste artiest om live te zien. Het zou zijn fans liefst € 12.581,97 hebben gekost als ze elk Brits concert in de laatste vijf jaar hadden bijgewoond. 

Het is geen verrassing dat de Canadese hiphopper 'Started From the Bottom, Now We're Here' zingt, als je weet dat een kaartje om de ster live te zien minstens € 405,87 kost.

Ed Sheeran belandt op de tweede plaats met een van de duurste tournees in het VK. Zijn superfans zouden namelijk € 9.067,75 kwijt zijn mochten ze de afgelopen vijf jaar alle 115 concerten van hun idool live hebben bijgewoond.

We zijn natuurlijk maar aan het 'Thinking Out Loud', maar dat Sheeran zijn tournees vrij prijzig zijn, bewijst het feit dat een ticket om hem in levenden lijve te zien minstens € 78,85 kost.

De populaire boyband BTS staat op de derde plek. Wie de vorige vijf jaar de zes concerten van de Zuid-Koreanen in het VK live wilde volgen, zou € 4.073,64 lichter zijn.

Ondanks de weinige concerten in het VK, mag dat prijskaartje niet verbazen: een ticket om BTS aan het werk te zien kost niet minder dan € 678,94 media

Wat kost het om superfan te zijn van een dj in het VK?

Major Lazer is de duurste dj om fan van te zijn. Wil je hem live aan het werk zien en merchandise van hem kopen, dan kost dat zo'n € 631,48.

De aanbidders van Major Lazer die al zijn zes concerten hebben bijgewoond de afgelopen vijf jaar hebben niet minder dan € 488,04 betaald. Diegenen die zoveel mogelijk van hun held in bezit willen hebben, kunnen zijn laatste album 'Music Is the Weapon' kopen voor € 9,99 of zichzelf aankleden met merchandise voor € 14.93.

Martin Garrix eindigt op de tweede plaats van de duurste dj's om fan van te zijn. Heb je niets van zijn shows gemist, dan ben je nu € 585,21 kwijt.

Een kaartje om live los te gaan op de muziek van de Nederlandse dj kost zijn fans minstens ​​€ 41,50. Wie ook een gesigneerd item op een van zijn shows op de kop wil tikken, is € 9,49 kwijt.

Op de derde plek zien we Calvin Harris, die voor zijn shows opgeteld € 541,20 vroeg. 

Fans die ook merchandise van Calvin Harris willen dragen, moeten zo'n € 30,20 betalen. Aanhangers die hun lievelingsnummers op repeat willen beluisteren kunnen het album ‘Funk Wav Bounces Vol. 2’ kopen voor € 11,99.

NB: *Artiesten worden in het genre vermeld op chartmasters.org

media

Wat kost het om superfan te zijn van een hiphopartiest? 

Superfan zijn van een hiphopartiest is niet goedkoop: Drake is met voorsprong de duurste hiphopper om op de voet te volgen. Het kost € 13.042,17 om zijn topfan te zijn. 

Drake-fanaten die de tekstuele genialiteit van nummers als ‘Falling Back’ en ‘Sticky’ willen beluisteren op zijn nieuwe album ‘Honestly, Nevermind’, kunnen het album kopen voor € 9,99. Dat komt neer op € 0,71 per single.

De op een na duurste hiphopper om fan van te zijn is Post Malone. Zijn volgers spenderen gemiddeld € 1.087,66. Wil je ‘The Better Now’ live beluisteren, betaal je zo'n € 74,70 per ticket. Elk concert van de laatste vijf jaar in het VK bijwonen kostte dus € 971,10.

Eminem is de derde op de lijst. De fans van Slim Shady zijn € 811,19 kwijt om hun idool aan het werk te zien. Zijn album ‘Music to be Murdered By’ is te koop voor € 4,25, terwijl een kaartje voor zijn concert € 78,02 kost. media Wat kost het om superfan te zijn van een popartiest?

Singer-songwriter Ed Sheeran staat bovenaan de lijst van duurste popiconen om superfan van te zijn. Zijn trouwe aanhangers geven naar schatting € 9.191,92 uit aan alles wat met Ed Sheeran te maken heeft.

De zanger van 'Shape of You' vraagt minstens € 78,85 voor een ticket. Wie het muzikale genie in eigen huis wil beluisteren, kan Sheerans album 'Equals' kopen voor € 7,99. Fans die alle hebbedingen in huis willen hebben, van tournee-t-shirts tot draagzakken, betalen zo'n € 29,04 voor de standaardmerchandise.

De populaire boysband BTS is de tweede duurste popgroep om fan van te zijn. € 4.795,50 is de prijs om de Zuid-Koreanen op de voet te volgen.

BTS-fans die merchandise willen kopen van hun lievelingsband betalen € 12,94, terwijl liefhebbers die een concert niet kunnen verlaten zonder een gesigneerd item € 6,99 kwijt zijn. Om ‘Dynamite’ en andere songs van de boyband on repeat te beluisteren kan je hun nieuwste album ‘Proof’ kopen voor € 22,99.

Sam Smith is de derde duurste popzanger om fan van te zijn. Ben je superfan van de Londenaar? Dan kost je dat in totaal € 2.644,53.

Zijn laatste album 'Love Goes' is te koop voor € 6,39. Heb je daar niet genoeg mee? Dan kan je ook gekleed gaan in Sam Smith-stijl voor € 30,10 per stuk - daar komt nog eens € 5,99 bij als je een op het concert gesigneerd item wil.

media

Wat kost het om superfan te zijn van een indie-en rockartiest?

Metallica is de duurste indie/rockgroep om superfan van te zijn. Het totaalpakket kost liefst € 2.719,36.

De Amerikaanse heavy metalband, bekend om songs als 'Enter Sandman' en 'Master Of Puppets', vraagt zo'n € 107,07 per ticket. Metallica-fanaten die naar alle 24 concerten in het VK gingen, spendeerden dus € 2.569,68.

De aanhangers van Elton John moeten ook diep in de buidel tasten. Wie het nummer twee op deze lijst niet kan missen, betaalt € 1.895,06.

Een kaartje voor de zanger van 'Rocket Man' kost € 77,19, een gesigneerd item € 8,29. De prijs van een trui, een iconische lichtgevende bril of andere merchandise ligt rond de € 28,22.

Last but not least: Coldplay. De superfans van Chris Martin en co zijn zo'n € 1.395,23 kwijt voor hun hobby.

Wie de songs van Coldplay non-stop wil beluisteren, kan voor € 4,80 - of € 0,40 per song - het album 'Music of the Spheres' kopen. Wie de 'Magic' graag in het echt beleeft, moet minstens €43,99 neertellen. media Wat kost het om superfan te zijn van een r&b-artiest?

De wereldberoemde Adele is de duurste r&b-artiest om op de voet te volgen. Om haar overal te vergezellen, zijn haar fans € 4.424,58 kwijt.

Wie de liedjes van haar album 'Easy On Me' live wil beluisteren, betaalt de stevige som van € 548,63 per ticket. Wie er de afgelopen vijf jaar bij was op de zeven concerten van Adele in het VK heeft € 3.840,41 uitgegeven.

Bruno Mars komt op de tweede plaats in de lijst van duurste r&b-artiesten om trouwe volger van te zijn. Voor zijn superfanschap betaal je € 2.529,23.

Het album 'An Evening With Silk Sonic' kost € 7,99, terwijl de ticketprijs voor een liveconcert ten minste € 124,50 bedraagt.

Het brons is voor Khalid, voor wiens voetsporen zijn trouwste fans € 1.189,02 betalen.

Het kost € 50,63 om de zanger van 'Better' live te zien optreden. Wie op het concert ook nog eens merchandise van de zanger koopt, is zo'n € 29,05 kwijt. media

Wat kost het om een muzikale superfan te zijn in Frankrijk? 

Ook in Frankrijk staat Adele op nummer één als duurste artiest om superfan van te zijn. Haar trouwste aanhangers tellen € 4.525,95 neer om geen optreden te missen van de zangeres van ‘Someone Like You’.

Een ticket om de Engelse singer-songwriter live aan het werk te zien kost ten minste € 641,17. De fans die ‘My Little Love’ en ‘Hold On’ thuis naar lieve lust willen meezingen, kunnen het album ‘30’ kopen voor € 12,60.

De tweede prijzigste muziekgroep om fan van te zijn in Frankrijk is BTS. De boysband te land, ter zee en in de lucht volgen, kost in totaal € 4.011,50. Een liveconcert bijwonen van de Zuid-Koreanen kost minstens € 793,46 per ticket. Was jij aanwezig op alle vier de shows die de band in Frankrijk speelde de vorige vijf jaar? Dan ben je nu € 3.173,84 lichter.

Drake belandt op de derde plaats bij de duurste artiesten om fan van te zijn. Superfans betalen € 3.854,76 om hem te volgen. Het laatste album van de Canadees ‘Honestly, Nevermind’ kost € 9,69, wat neerkomt op € 0,64 per song. media

Methodologie: het team van Betway heeft berekend wie de duurste artiesten zijn om fan van te zijn, uitsluitend gericht op het VK en Frankrijk. Op basis van een selectie van de meest gestreamde artiesten op Spotify werd er rekening gehouden met de volgende factoren:

  • De kostprijs van tickets bij vorige stadiontournees - met behulp van SeatGeek
  • De gemiddelde kostprijs van standaardmerchandise - met behulp van officiële artiestenwebsites
  • De kostprijs van het nieuwste album gedeeld door het aantal songs per album (vb. kostprijs per song) - met behulp van Google zoekgegevens
  • De kosptrijs van gesigneerde items voor verkoop - met behulp van gecontroleerde prijzen op eBay