Het unieke aan Rocket League is de absolute eenvoud van het spel. Je hebt een kooi, een bal en twee doelen; je rijdt met een wagen en soms heb je een team. Die wagen kan rijden en springen en een beetje vliegen. Einde van het verhaal. We spreken hier enkel over het normale Rocket League, en niet over de rare zaken die je de Extra Modes tegenkomt. Daar is het ieder voor zich en veel geluk!
In tegenstelling tot andere games zijn er zo goed als geen verschillen tussen de wagens; het materiaal is voor elke speler nagenoeg identiek. Ook de arena’s zijn tot op de byte gelijk en bieden geen enkel tactisch verschil. Het enige wat de ene speler van de andere onderscheid, is de vaardigheid waarmee ze hun wagen hanteren en de bal manipuleren. En geloof het of niet, daar is enorm veel verschil in.
1) Grinden en Grinden en GrindenRocket League is een spel van razendsnelle controle. Je vingers moeten elke milliseconde de juiste toets of knop aanslaan in perfecte synchronisatie, anders mislukt je manoeuvre. Om die controle in de vingers te krijgen, moet je spelen. Véél spelen. Héél véél spelen.
Op een paar honderd uur kan je een degelijke mid-rank speler worden. Wil je de hoogste rangen vervoegen of misschien wel de pro-scène ambiëren, dan mag je beginnen tellen in duizendtallen. Natuurlijk moet je die tijd dan nog efficiënt verdelen, en niet zomaar doorlopend matches spelen.
2) Settings, all set?De instellingen zijn bij Rocket League misschien wel belangrijker dan in vele andere games. Bij een shooter maak je je zorgen om de gevoeligheid van de muis; bij RL houd je je bezig met de precieze positie van de camera en alles wat daarbij komt kijken. Hoe hoog moet ze staan, onder welke hoek, hoe ver van de wagen, hoe snel mag ze bewegen…
De opties zijn moeilijk uit te vissen op je eentje. Gelukkig kan je enkele standaard-instellingen opzoeken, of een lijstje bekijken met de instellingen van pro-spelers. Test er enkele uit, en kijk welke settings voor jou het best werken.
3) RotatieDe essentie van Rocket League zijn de 3v3 en 2v2 modes. En wie in team wil uitblinken, moet op elk moment weten wat er van hen verwacht wordt. Er zijn bepaalde standaarden die elke beginnende speler snel ontdekt. Bijvoorbeeld: bij de kick-off vertrekt de meest linkse speler, tenzij je anders aangeeft via de quick-chat.
De meer ingewikkelde regels rond positioneren moet je al doende leren OF door specifieke artikels te lezen en tutorials te bekijken. Wanneer mag je opgaan, wanneer moet je weer gaan verdedigen, wie challenget op welk moment… Hoe beter je die ongeschreven regels kent, hoe groter de kans dat je ook met een random medespeler een solide team kan vormen.
4) Free-Play en Training MapsRocket League is al jaren geen eenvoudig spel meer. De lijst met eerder geavanceerde vaardigheden die je al in mid-rank onder de knie moet hebben, wordt elk jaar langer. Wade-dash, dribbelen, wall-clears, snelle aerials, power slides en getimede demo’s… Vanaf Diamond mag je deze allemaal verwachten, en zijn ze een vereiste om verder in rang te stijgen. Hoe doe je dat? Door gericht te oefenen.
Ondertussen zijn verschillende training maps aanvaard als een soort van standaard in de community: speed jump by dmc, obstacle course, dribbling challenge, ring maps… Combineer de vaardigheden die deze trainingen vereisen met regelmatige oefenuurtjes in Free Play, om net als een echte atleet je vaardigheden te perfectioneren.
5) The sky is the limitTechnisch gezien is het plafond de limiet, tenzij je in een training map zit. Het ‘skill-ceiling’ van RL daarentegen nagenoeg onbestaande. Je enige limiet is je eigen competentie, en die kan je blijven verhogen. Kijk maar eens naar de highlights van de wereldkampioenschappen doorheen de jaren. Wat 6 jaar geleden de casters volledig door het lint joeg, is nu het minimum om je in de pro-scène te kunnen mengen. Elk jaar worden de mechanics complexer, elk jaar wordt het spel sneller en met elke toevoeging, mechanisch of tactisch, wordt het nog meer onvoorspelbaar.
Rocket League is geen spel meer van auto’s die tegen een bal rijden, maar van acrobaten die elkaar in drie dimensies de loef afsteken. Wie daarin wil meedingen moet zelf met de voeten op de grond blijven en hard werken!