België staat bekend om zijn onvoorspelbare en vaak saaie weer. Daarom brengen veel Belgen hun vakantie of reis liever in het buitenland door en zijn ze op zoek naar zon.

Met de lente om de hoek en de zomer aan de horizon, heeft online casino site Betway onderzocht welke steden in de wereld het beste weer hebben rekening houdende met:

 • Het gemiddelde aantal uren daglicht per jaar
 • De zonnigste maand van het jaar
 • De gemiddelde temperatuur van elke stad
 • Het aantal stranden in elke stad
 • De gemiddelde jaarlijkse regenval
 • De windsnelheid in elke stad
 • De populairste/bezochte bezienswaardigheden en hun likes en hashtags op Instagram en TikTok

media

Barcelona, de kosmopolitische hoofdstad, is met een totaalscore van 55,4/70 gekroond tot de zonnigste stad van Europa. Of u nu sangria drinkt op het strand of geniet van traditionele tapasgerechten in de stad, op het Iberisch schiereiland vangt u gegarandeerd zonnestralen.

De op een na zonnigste stad om te bezoeken als u een kleurtje wilt krijgen is Rio de Janeiro, met een score van 54,4/70. De Braziliaanse kuststad herbergt de beste stranden, van Copacabana tot Costa Verde, waar u kunt ontspannen aan de zonnige stranden.

De derde plaats gaat naar een andere Braziliaanse stad, São Paulo, die 54,1/70 scoort. Bekend als de grootste stad van Brazilië, kan São Paulo de titel "Sun City" aan haar titel toevoegen.

media

Of je nu overdag een aantal bezienswaardigheden te verkennen hebt of graag een aperitiefje drinkt op het balkon terwijl je geniet van de laatste zonnestralen, langer daglicht is altijd fijn. Dus welke steden hebben meer daglicht?

De populairste stad van Brazilië, São Paulo, staat op de eerste plaats als bestemming met de meeste daglichturen in de ranglijst, met een gemiddelde van 12 uur en 23 minuten. Dit geeft São Paulo een score van 10/10, en de lange uren licht zijn perfect voor het verkennen van de prachtige architectuur van de stad, die varieert van neogotisch tot modernistisch.

Andere Braziliaanse steden staan op de tweede en derde plaats wat betreft de meeste uren daglicht ter wereld: Rio de Janeiro heeft 12 uur en 22 minuten (score van 9,8/10) en Brasília 12 uur en 16 minuten (score van 9,6/10).

Welke steden zijn het warmste? media

Voor veel Belgen geldt: hoe heter, hoe beter, en hoewel België af en toe warmere periodes kent, genieten veel bestemmingen het hele jaar door van hoge temperaturen.

Mérida, Mexico, staat bovenaan de lijst van de heetste bestemmingen, met een veelzeggende gemiddelde temperatuur van 26,5°C, waardoor het een score van 10/10 krijgt. De bruisende hoofdstad van Yucatán heeft een rijke Maya- en koloniale geschiedenis, perfect om te voet te verkennen, rondlopend in dit hete klimaat.

Mexico heeft opnieuw de hoogste gemiddelde temperatuur, met Cancún op de tweede plaats met een gemiddelde zomertemperatuur van 26,1°C, waardoor het een score van 9,8/10 krijgt. Bekend om zijn prachtige stranden langs de Caraïbische Zee, wat is een betere manier om te ontspannen en te genieten van de hitte?

Met zijn tropische kustlijn is het geen verrassing dat Salvador, Brazilië, ook tropische temperaturen heeft, met een gemiddelde temperatuur van 25,6°C en een score van 9,6/10 de op twee na heetste stad ter wereld.

Als u uw zomervakantie in Europa wilt plannen, is Sevilla, Spanje, de heetste bestemming, met een gemiddelde temperatuur van 18,8°C (score van 8,7/10). De hoofdstad van de Spaanse regio Andalusië is een cultureel centrum, met eindeloos veel architectuur om te verkennen - en het uitzonderlijke klimaat is er perfect voor.

De schilderachtige, zomerse steden van Portugal komen op de tweede plaats in Europa, met een gemiddelde temperatuur van 18,3°C in Lagos (score 8,5/10) en 18°C in Faro (score 8,3/10).

Welke steden hebben de meeste stranden? media

Voor de meeste mensen draait de zomervakantie om het strand. Of het nu gaat om zonnebaden op wit zand of snorkelen in kristalblauw water. Welke steden ter wereld hebben de meeste stranden?

Salvador, Brazilië, is de stad met de meeste stranden, met een totaal van 160 (waardering van 10/10). De stad heeft een tropische kustlijn aan de Atlantische Oceaan en een groot aantal gouden zandstranden, waaronder Porto da Barra Beach, Praia do Rio Vermelho en Flamengo Beach.

Rio de Janeiro, Brazilië, is de tweede meest strandrijke stad (68 in totaal), met een score van 9,8/10. Van het prachtige witte zandstrand van Copacabana tot het populaire Ipanema-strand, met uitzicht op turquoise wateren, alle stranden van Rio zijn als een paradijs.

De derde stad met het hoogste aantal stranden is Europees, Frans om precies te zijn, Nice, met in totaal 31 stranden (score 9,6/10). De stad heeft prachtige openbare stranden zoals La Réserve, Coco Beach en Villefranche-sur-mer, maar ook prachtige privéstranden zoals Castel Plage en Ruhl Plage. 

Welke steden hebben de meeste regenval? media

Regenachtig weer kan uw dag echt bederven (letterlijk), en in sommige gevallen kunnen stormachtige omstandigheden betekenen dat bepaalde activiteiten - zoals een boottocht - moeten worden geannuleerd.

Daarom zijn de steden met de minste regen meestal het populairst, en Mallorca, Madrid en Valencia staan bovenaan de lijst van droogste steden.

De hoofdstad van Mallorca, Palma, is gekroond tot de minst regenachtige stad met 402 mm jaarlijkse regenval en een score van 10/10, waardoor het de ideale vakantiebestemming is. De rijke cultuur, schilderachtige architectuur en gouden zandstranden aan de westelijke Middellandse Zee maken het een idyllische stad met een ideaal klimaat om te verkennen.

Andere Spaanse steden bevestigen hun positie als minst regenachtige bestemmingen in Europa, met Madrid op de tweede plaats met 415 mm gemiddelde regenval per jaar (score van 9,8/10) en Valencia op de derde plaats met 427 mm (9,6/10).

Londen is de minst regenachtige stad in het Verenigd Koninkrijk, met een gemiddelde jaarlijkse regenval van 621 mm, waardoor het een score van 8,1/10 krijgt. Als u een vakantie in Groot-Brittannië plant en wilt wedden op een plaats die droog blijft, is er geen betere keuze dan de hoofdstad.

Als het gaat om de meest regenachtige steden ter wereld, staan de Braziliaanse steden Brasília en São Paulo bovenaan de lijst, met 1.443 mm per jaar (score van 0/10) en 1.356 mm per jaar (score van 0,2/10). Het tropische klimaat van deze steden is een gevolg van de nabijheid van de evenaar, zodat beide bestemmingen natte seizoenen kennen.

Groot-Brittannië, bekend om zijn extreem regenachtige klimaat, staat met veel steden onderaan de lijst van droogste steden. De natste in het Verenigd Koninkrijk is de badplaats Blackpool, met gemiddeld 1.324 mm neerslag per jaar (cijfer 0,4/10). Dus als u een uitstapje plant naar het beroemde themapark van de stad, Blackpool Pleasure Beach, kunt u het beste een mackintosh meenemen.

De Europese stad Porto, Portugal, is de op twee na natste stad, met een jaarlijks gemiddelde van 1.285 mm en een score van 0,8/10. De meeste regen valt echter tussen oktober en mei, terwijl de stad in de zomermaanden vrijwel droog blijft.

 

Welke steden hebben de meeste wind?

media

Van winderig haar tot tranende ogen en harde wind, windsnelheden kunnen een reis onaangenaam maken. Maar welke steden ontsnappen aan de windvlagen en zijn aantrekkelijker als vakantiebestemming?

Merida, Mexico, is de minst winderige stad ter wereld, met een gemiddelde windsnelheid van 4,26 km per uur. Daarna volgen Mexico-Stad (7,5 km per uur) en Guadalajara (8,1 km per uur), waarmee Mexico de categorie minst winderige steden domineert.

In België staat Brugge op de 6e plaats in de categorie minst winderige stad, de 2e minst winderige niet-Mexicaanse stad met 11,66 km per uur. De Europese stad met de laagste gemiddelde windsnelheid bevindt zich in de Gironde in Frankrijk, in Bordeaux (10,43 km per uur).

Liverpool is een van de meest winderige steden op het continent en de meest winderige stad in het VK, met een gemiddelde windsnelheid van 29,5 km per uur. Door de ligging aan zee heeft Liverpool een zeeklimaat, wat betekent dat het er erg winderig is. Dus als u een ontspannen wandeling wilt maken langs het Royal Albert Dock, kunt u het beste een winddichte jas aantrekken.

Plymouth is de tweede meest winderige stad in het Verenigd Koninkrijk, met een windsnelheid van 23,1 km per uur, wat niet verwonderlijk is omdat de havenstad aan het Kanaal ligt, waar het uitkomt op de Atlantische Oceaan.

Methodologie:

Betway's SunTrap Cities rapport onthult welke steden over de hele wereld de beste zonnegaranties bieden. Om dit te bereiken stelde het team een lijst samen van 's werelds dichtstbevolkte steden en rangschikte ze volgens de volgende factoren

 • Gemiddeld aantal uren daglicht per jaar
 • Zonnigste maand van het jaar
 • Gemiddelde temperatuur
 • Aantal stranden/afstand tot dichtstbijzijnde strand
 • Gemiddelde jaarlijkse regenval
 • Mate van wind in het gebied (km)
 • Meest pittoreske stadjes op basis van Instagram en TikTok hashtags.
 • Meest populaire/bezochte bezienswaardigheid
 • Instagram hashtags van landmarks
 • Landmarks ontdekt op TikTok