De bezorgdheid over de klimaatverandering, de groei van de wereldbevolking en de stijgende obesitascijfers zullen er in de komende dertig jaar voor zorgen dat we onze eetgewoonten radicaal gaan veranderen.

media

De Europese Unie heeft officieel de klimaatnoodtoestand uitgeroepen en andere wetgevers in het Verenigd Koninkrijk, Japan, Korea, Singapore, Nieuw-Zeeland, Canada, Argentinië en in vele andere landen hebben hetzelfde gedaan. De regeringen hebben beloofd om voor 2050 CO₂-neutraal te zijn om zo onze planeet voor een ramp te behoeden.

Deze klimaatdoelstelling kan alleen worden bereikt door de dierlijke landbouw drastisch te verminderen. Volgens de statistieken van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), is de dierlijke productie van vlees, eieren en melk verantwoordelijk voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

De wereldbevolking voeden

Het groeiend aantal monden dat gevoed moet worden, maakt het er niet gemakkelijker op. De Verenigde Naties schatten dat de wereld in 2050 9,7 miljard inwoners zal hebben, een groei van 25% ten opzichte van de bevolking nu. Welk voedsel zal er op onze bordjes liggen? Met deze vraag houden de wereldleiders zich nu al bezig.

De strijd tegen obesitas

Veeteelt zorgt niet alleen voor luchtvervuiling maar is ook schadelijk voor onze gezondheid. Het eten van te veel vlees en melkproducten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2 aanzienlijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het percentage van obesitas wereldwijd bijna verdrievoudigd sinds 1975. De noodsituatie rond de gezondheid gaat hand in hand met de noodsituatie rond het klimaat. De hoogste tijd dus om hier een oplossing voor te vinden. De innovatie binnen de voedselsector zou wel eens een aantal intrigerende oplossingen kunnen bieden voor de tweeledige noodsituatie waarin de mensheid zich bevindt.

Nieuwe trends op het gebied van voeding

Onderzoek door Betway online casino heeft een aantal belangrijke trends aan het licht gebracht die de komende dertig jaar zullen opduiken en onze eetgewoonten voor altijd zullen veranderen.

media

Veeteelt: het einde is in zicht

De meest radicale verandering zal het einde van de veeteelt zijn. Volgens deskundigen is het huidige systeem (waarbij gewassen worden verbouwd om de dieren die wij eten te voeden) totaal inefficiënt, om niet te zeggen moreel problematisch. Tussen nu en 2050 zal het merendeel van de eiwitten die wij consumeren afkomstig zijn van plantaardige bronnen of van kweekvlees. Bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods populariseren vleesvervangers nu al wereldwijd. De kwaliteit van deze producten is op dit moment nog niet altijd even goed, maar de concurrentie binnen deze sector zal de komende jaren tot enorme verbeteringen leiden.

Melkproducten en eieren: op de reservebank

Melkproducten in onze koelkasten zullen progressief plaats moeten maken voor plantaardige alternatieven op basis van amandel, soja, hennep en noten. Ook voor eieren zijn er al veel plantaardige alternatieven waarbij bedrijven als Evo Foods en Eat Just het voortouw nemen.

Vlees: voortaan kweekvlees

Vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt, ofwel kweekvlees, wordt geproduceerd in bioreactoren zonder dat er dieren worden geslacht. Deze futuristische doorbraak is al goedgekeurd voor verkoop in Singapore en zal een revolutionaire opmars maken in de komende jaren. Start-ups zoals Memphis Meats, Higher Steaks, Mosa Meat, Aleph Farms en Shiok Meats strijden al om de eerste plaats in deze lucratieve sector.

Micro-organismen staan centraal

Dit is nog maar het begin van de revolutie. De belangrijkste veranderingen zullen komen uit het kweken van micro-organismen zoals schimmels, bacteriën, gist, algen en micro-algen. Deze nieuwe voedingsmiddelen zijn allemaal erg eiwitrijk, zonder de verzadigde vetten die we in vlees en melkproducten tegenkomen. Eiwit kan ook worden gewonnen uit lucht en CO2, met behulp van hernieuwbare energie en een probiotisch productieproces om elementen om te zetten in voedingsstoffen.

3D-printtechnologie: de keukenrobot van de toekomst

Ook al stimuleert dit avant-gardistische voorwerp niet meteen je smaakpapillen, geef het toch een kans. 3D-printingprocessen zullen worden gebruikt om de texturen, sappigheid en smaken na te bootsen van de producten die we vandaag allemaal kennen en lekker vinden. Deze technologische juweeltjes zullen de consistentie, de samenstelling, het vetgehalte en het mondgevoel van echt voedsel nabootsen.

Het eetpatroon in 2050

Het doel van veel onderzoekers op het gebied van voedingsmiddelentechnologie is om lekker en gezond voedsel te produceren zonder koolstofvoetafdruk. Deze droom wordt meer en meer werkelijkheid. Sommigen drijven de spot met deze ontwikkelingen en dringen er bij wereldleiders op aan zich te focussen op vegetarische diëten of massale consumptie van insecten om ontbossing tegen te gaan en het milieu te beschermen.

Innovaties in een stroomversnelling

In 2050 zullen we allemaal meer fruit, groenten en volkorengranen eten en veel minder vlees, melkproducten en fastfood. Tegelijkertijd zullen de planten die je vandaag kent er allesbehalve als groenten uitzien, dankzij innovatieve culturen van micro-organismen en 3D-printing.

Op weg naar voeding op maat

Als aanvulling op dit nieuwe eetpatroon zullen technieken worden ontwikkeld zodat iedereen kan genieten van een volledig op maat gemaakt dieet en hierdoor een nieuwe relatie met voedsel krijgt. Hoe werkt dat? Draagbare en onschadelijke systemen zullen op moleculair niveau werken om onze voedingsbiomarkers te beoordelen. De verzamelde gegevens dienen als een voedingsgids om onze gewoonten zo nodig aan te passen en ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Stel je voor dat je aan het eten bent met je familie. Wat er op jouw bord ligt, kan totaal anders zijn dan wat er op de borden van je familieleden ligt, want iedereen eet volgens zijn eigen voedingsbehoeften.

Het uiteindelijke doel

Obesitas zal slechts nog een vage herinnering zijn en de uitstoot van broeikasgassen door de voedselindustrie zal radicaal afnemen. Voedingsmiddelen zullen meer en meer gekweekt en geproduceerd worden door machines, gevoed door de AI-technologie. Een perfecte wereld? Misschien niet, maar een mooiere wereld? Dat zeker.