De Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne golden ook nu weer als startschot voor een ongetwijfeld zinderend wielerseizoen. In maart zijn de messen dan helemaal geslepen voor een flinke portie uiterst boeiende lijf-aan-lijf (en wiel-aan-wiel) gevechten. Een overzicht:

 

Nog even (terug) naar het zonnige Zuiden

Na de Vlaamse openingsdebatten trekt de wielerkaravaan weer voor even naar het zuiden. De epische Strade Bianche in Toscane op zaterdag 4 maart is daar de eerste afspraak voor een ongetwijfeld gretig peloton. Met onder meer 70 kilometer over onverharde zandwegen is dit meteen ook een stevige scherprechter voor de rest van het seizoen. Niet voor onze nationale trots Wout Van Aert; die past hier nog even…

Na Strade Bianche is er Parijs-Nice, de traditionele rittenkoers ‘naar de Zon’. Tegelijkertijd loopt dan de Tirreno-Adriatico. Klap op de Zuiderse vuurpijl is dan op zaterdag 18 maart het eerste grote monument: Milaan San Remo oftewel ‘la primavera’. Spektakel gegarandeerd dus, en een meer dan mooie opwarming voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers. De fans hebben zich met al dit lekkers ondertussen al een accuraat beeld kunnen vormen van het peloton.

De Vlaamse wielerweek: een hoogmis van 13 dagen

Drie dagen na La Primavera start dan de langverwachte Vlaamse Wielerweek met de, hou je vast, ‘Oxyclean Classic Brugge-De Panne’ (jawel; zo luidt de nieuwe commerciële naam voor de vroegere ‘Driedaagse De Panne’) op woensdag 22 maart.
Die vertrouwde, onnavolgbare sfeer van Vlaamse wegen, massa’s toeschouwers (eindelijk mag alles weer!) en een topdeelnemersveld zet ieder jaar weer meteen de toon. Twee dagen later al, op vrijdag 25 maart, is er dan de E3 Harelbeke.
Veel tijd voor tussentijdse rustpauzes is er dan niet, want alweer twee dagen later luidt op zondag 26 maart het tartschot voor Gent-Wevelgem. Op woensdag 29 maart is er dan Dwars door Vlaanderen, waarna op zondag 2 april in alle devotie de absolute hoogmis wordt gevierd: de Ronde van Vlaanderen.

Het mag duidelijk zijn: maart 2023 wordt een maand waarin de wielerfan met volle teugen kan genieten van onversneden wielergeweld. Het is vooral ook de maand waarin Vlaanderen voor bijna twee weken wordt omgedoopt tot centrum van de wielerwereld. Kenners rapen hier massa’s informatie voor het vervolg van het seizoen, inclusief de grote rondes in de zomer.