Onder de loep: de outsiders in de grote wielerklassiekers

Wedden op wielrennen, dat is op zoek gaan naar de outsiders. Want hoewel wereldtoppers als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar vaak als eerste over de streep bollen, winnen ze natuurlijk niet elke koers. Voor wie erin slaagt op het juiste moment te kiezen voor de juiste underdog, ligt de winst voor het rapen.

Het openingsweekend hebben we al achter de rug, maar er ligt nog heel wat moois in het verschiet. Van de witte grindwegen in de Strade Bianche tot de speeltuin van Remco Evenepoel die Luik-Bastenaken-Luik heet, de komende maanden zijn alle ogen in de wielerwereld op de klassiekers gericht. Rijst de vraag: welke outsiders mogen we op het voorplan verwachten?

Op naar Italië

De Strade Bianche is slechts aan haar 18e editie toe, maar is volgens velen nu al het zesde wielermonument. Alleszins trekt steeds opnieuw een grote naam aan het langste eind, met sinds 2018 achtereenvolgens Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Thomas Pidcock. Wie zich dit jaar bij dat kransje toppers kan voegen, is Maxim Van Gils. De puncher van Lotto Dstny kent een fantastisch seizoensbegin en bewees vorig jaar al dat hij een zware koers goed kan verteren.

Twee weken later staat wat noordelijker in Italië het eerste monument op de agenda: Milaan-Sanremo. Iedereen die de Poggio overleeft, kan zoals Jasper Stuyven in 2021 zegevieren via een goed getimede uitval. Maar misschien gebeurt het wel opnieuw in de afdeling … Dan is meesterdaler Pello Bilbao, ploegmaat van Matej Mohoric bij Bahrain-Victorious, zeker een kanshebber.

De aanloop naar De Ronde

Vóór de Ronde van Vlaanderen vinden in België vier World Tour-klassiekers plaats, met eerst sprinterskoers Classic Brugge-De Panne. Topsprinters als Jasper Philipsen, Tim Merlier en Fabio Jakobsen zijn de grote favorieten, maar de kans bestaat altijd dat iemand de sprint ontloopt. Omdat je daarvoor over goede benen én het nodige lef moet beschikken, denken we aan Anthony Turgis (TotalEnergies).

Net als de Strade is de E3 Saxo Classic een koers van de grote namen. De erelijst toont anderzijds aan dat het belangrijk is om sterk en snel te zijn. Dat de ervaren Oliver Naesen in de Omloop enkel Wout van Aert voor zich moest dulden in de sprint, maakt hem toch een gevaarlijke outsider. Twee dagen later, in Gent-Wevelgem, is die rol misschien wel weggelegd voor lepe vos Søren Kragh Andersen. Want ofwel wint daar een sterke sprinter, ofwel iemand die op het geknipte moment uit de kopgroep wegrijdt.

Dwars door Vlaanderen is bij uitstek een klassieker waarin de renners uit de tweede lijn mogen dromen van het hoogste schavotje. Denk bijvoorbeeld aan Stefan Küng: de Zwitser is steeds op de afspraak in de grote races, maar schreef nog nooit een klassieker op zijn naam. Wordt de generale repetitie voor de Ronde zijn moment?

Wie klopt de grote twee?

De belangrijkste koersen voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn allicht de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Zonder pech lijken zij bijna de enige kandidaten in de Ronde, waar iedereen altijd op zijn plek terechtkomt. Om toch enkele outsiders te noemen, schuiven we twee grote namen naar voren die dit monument eerder al wonnen: Kasper Asgreen en Alberto Bettiol.

Of Parijs-Roubaix een herkansing wordt voor ‘WVA’, voor ‘MVDP’ of voor allebei, het is algemeen geweten dat het favorietenlijstje in de Hel van het Noorden een pak langer is. Een van de underdogs is thuisrijder Rémi Cavagna. Hij heeft een enorme motor, maar komt vaak tekort doordat hij te fel van jetje geeft in de beginfase en dan gelost wordt op een klim. Hier zijn die hoogtemeters er niet, en dus is de taak van Cavagna duidelijk: er vroeg aan beginnen en gewoon blijven gaan.

Ardens drieluik

Tot slot zijn er in de tweede helft van april nog drie prestigieuze wedstrijden: de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. In Nederlands Limburg kruisen de klassieke types en de klimmers de degens en komen de allrounders vaak het best tot hun recht. Olympisch Kampioen Richard Carapaz hoort dan zeker bij de kanshebbers.

Ook in de Waalse Pijl tippen we een zuiderse renner: Juan Ayuso. Bij zijn eerste deelname haalde de nu 21-jarige Spanjaard de meet op de Muur van Hoei niet, maar hij geeft de laatste tijd een geweldige indruk op de meest steile beklimmingen en kan binnen UAE Team Emirates rekenen op de raad van eerdere winnaars Tadej Pogacar en Marc Hirschi.

De Luikse afsluiter van het voorjaar staat normaal enkel met rood aangekruist bij klimmers en renners met de naam Wout van Aert, maar dit jaar waagt ook Mathieu van der Poel opnieuw zijn kans. Het lijkt niet zijn parcours, maar bij zijn eerste en enige deelname in 2020 werd hij wel knap zesde. Hoewel hij geen topfavoriet is, zal de wereldkampioen ongetwijfeld niet naar de Ardennen afzakken voor een rol in de schaduw …