Tadej Pogačar: een onstopbare kracht

Tweevoudig tourwinnaar Tadej Pogačar start dan wel als favoriet, zijn voorbereiding verliep niet vlekkeloos. Pogačar liep een polsbreuk op bij een valpartij in Luik-Bastenaken-Luik, wat invloed zijn voorbereiding op de Tour enigszins belemmerde. Desondanks hebben zijn vastberadenheid en trainingsijver ervoor gezorgd dat hij klaar lijkt te zijn. Pogačar's uitzonderlijke prestaties eerder dit jaar maken van hem nog steeds dé te kloppen man.

Jonas Vingegaard: jong en zorgeloos

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), vorig jaar tweede in de Tour, is klaar om Pogačar opnieuw uit te dagen. Vingegaard etaleerde zijn kunnen door drie etappes te winnen in O Gran Camiño en de Ronde van het Baskenland. Zijn vermogen om vrijwel als enige op hetzelfde niveau als Pogačar te strijden, belooft op een spannende rivaliteit tussen die twee. Vingegaard's succesvolle hoogtestage in de Sierra Nevada versterkt bovendienzijn kansen op de gele trui.

Mikel Landa: man van consistentie

Ook Bahrain Victoriorond van het us-renner Mikel Landa is een sterke kanshebber voor het eindpodium. Landa's tweede plaats in de Ronde van het Baskenland, gevolgd door een podiumplaats in de Waalse Pijl, getuigen van consistentie en groeiend vertrouwen. Met een Tourparcours dat bij uitstek gunstig is voor klimmers en amper tijdritkilometers bevat, heeft Landa een uitgelezen kans om te schitteren.

David Gaudu: de Franse hoop

David Gaudu van Groupama-FDJ wil ongetwijfeld voortbouwen op zijn indrukwekkende vierde plaats in de Tour van vorig jaar. Hoewel zijn Ardennenklassiekers werden belemmerd door ziekte, tonen Gaudu's solide prestaties in de Ronde van het Baskenland en zijn tweede plaats in Parijs-Nice zijn potentieel. Met zijn klimcapaciteiten en een parcours dat hem goed ligt, kan Gaudu dit jaar absoluut een plaats op het podium veroveren.

Enric Mas: stabiele restaties

Movistar's Enric Mas presteerde consequent goed in voorgaande grote rondes. Hoewel hij dit seizoen nog niet spectaculair kon rijden, kan Mas vertrouwen putten uit zijn vijfde en zesde plaats in eerdere edities van de Tour. Met het ontbreken van grote tijdritten in deze editie kan Mas zijn sterke punten alvast optimaal benutten.

Richard Carapaz: opkomende superkracht

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) is een nieuwe stem in de debatten voor de gele trui. Carapaz, winnaar van de Giro d'Italia in 2019, heeft zich alvast vlotjes aangepast aan zijn nieuwe team. Na enkele mindere prestaties toonde hij zijn klasse met een soloverovering in de Classic Alpes-Maritimes. Eerdere podiumplaatsen in grote rondes tonen in elk geval dat Carapaz het potentieel heeft om Pogačar en Vingegaard het vuur aan de schenen te leggen.

 

Deze zes renners zijn op dit moment de grootste kanshebbers. Of komt er toch nog tegenstand uit onverwachte, bijvoorbeeld Belgische hoek? En hoeveel ritten winnen onze landgenoten? De eindsprint naar deze en alle andere antwoorden is alvast ingezet!