Dankzij onderzoek van Betway online slots kom je te weten wat de grootste tv-evenementen ooit waren, met de hoogste wereldwijde kijkcijfers.

INAUGURATIE BARACK OBAMA – 20/01/09 – 1 mld. kijkers– 14% wereldbevolking

De inauguratie van Barack Obama was een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis en trok meer internationale aandacht dan ooit tevoren.

De allereerste zwarte president van de VS werd beëdigd voor de ogen van liefst een miljard wereldwijde kijkers. Dat komt neer op 14 op de 100 mensen op deze planeet.

In Kenia, het thuisland van Obama's vader, werd zelfs een feestdag uitgeroepen ter ere van zijn aanstelling.

In Jakarta (Indonesië) werd een middernachtbal georganiseerd in de State Elementary School Menteng 01, de school waar Obama als kind naartoe ging.

De stad Obama in Japan vierde de inauguratie dan weer met vuurwerk, klokkengelui en de Huladans.

HUWELIJK PRINS CHARLES EN DIANA – 29/07/81 – 750 mln. kijkers – 17% wereldbevolking

Welke sprookjesachtige gebeurtenis werd bekeken door een wereldwijd tv-publiek van 750 miljoen mensen en werd in het Verenigd Koninkrijk gevierd met een nationale feestdag?

Nee, de Britse regering heeft niet besloten Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen plots serieus te nemen. Alles draaide rond 'het huwelijk van de eeuw' tussen prins Charles en Lady Diana in 1981.

De bruiloft vond plaats in de St. Paul’s Cathedral voor 3.500 gasten, terwijl langs de weg van Diana's parade vanuit Clarence House meer dan 2 miljoen mensen stonden.

Nog eens 600.000 nieuwsgierigen overspoelden de straten rond de kathedraal.

Een mensenmassa die onder toezicht stond van 4.000 politieagenten en 2.200 militairen. Van de ongeveer € 50 miljoen die werd besteed aan het huwelijk ging er zo'n € 700.000 naar de veiligheid.

Maar de toeschouwersaantallen vielen nog bleek uit in vergelijking met het aantal mensen dat de festiviteiten vanop afstand volgde.

Van de 750 miljoen kijkers kwamen er 28,4 miljoen alleen al uit het Verenigd Koninkrijk, via de uitzending van BBC en ITV. De rest was verdeeld over 73 andere landen.

media MAANLANDING APOLLO 11 – 20/07/69 – 650 mln. kijkers – 18% wereldbevolking

Voor velen was deze maanlanding een onwaarschijnlijke droom die werkelijkheid werd.

Voor NASA was het de verwezenlijking van een nationaal plan dat werd gelanceerd door John F. Kennedy in 1961: astronauten op de maan laten landen en hen laten terugkeren naar de aarde.

Het betekende ook dat de VS de race naar de maan hadden gewonnen.

Er wordt geschat dat 650 miljoen mensen – bijna een vijfde van de wereldbevolking – getuige waren van de eerste stap van Neil Armstrong op de maan.

Een cijfer dat nog indrukwekkender wordt als je weet dat de eerste stap van Armstrong er kwam om 22.56 uur in New York, 03.56 uur in het Verenigd Koninkrijk en 02.56 uur op het Europese vasteland.

Sinds de maanlanding van Apollo 11 traden er nog 10 astronauten in de voetsporen van Armstrong en co, maar nooit stond de wereld even stil als op 20 juli 1969. 

THE WALL: LIVE IN BERLIJN - 21/07/90 – 1 mld. kijkers – 18% wereldbevolking

Het is één ding om een live muziekoptreden te geven voor 350.000 toeschouwers, en nog eens een miljard mensen in 52 landen over de hele wereld.

Maar als je dat doet op de plek waar acht maanden eerder nog een deel van de Berlijnse Muur stond, schrijf je pas echt geschiedenis.

In juli 1990 speelde Roger Waters op de Potsdamer Platz het elfde studioalbum van Pink Floyd: The Wall. Een optreden ter herdenking van de val van de Berlijnse Muur, die de Duitse hoofdstad tussen 1961 en 1989 in twee scheurde.

Waters kreeg op het podium het gezelschap van wereldsterren als Cyndi Lauper, Bryan Adams en Joni Mitchell.

Het decor bestond uit een 170 meter lange en 25 meter hoge muur die aan het einde van de show werd gesloopt.

media OPENINGSCEREMONIE OLYMPISCHE SPELEN BEIJING – 08/08/08 – 1.4 mld. kijkers – 21% wereldbevolking

De Chinese hoofdstad Beijing verzorgde in 2008 het spektakel met wat door velen wordt beschouwd als de beste openingsceremonie in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

De  ceremonie begon op 08/08/08 om klokslag 20.00u, vanwege het belang van het cijfer acht in de Chinese cultuur.

De organisatoren deden hun uiterste beste om het spektakel in goede banen te leiden, ze beïnvloedden zelfs de weersomstandigheden. Zo vuurden ze de avond voor de show meer dan 1.000 weerraketten af boven het Nationaal Stadion van Beijing om de regenwolken weg te drijven.

 

En de spetterende show ging de wereld rond.

Het spektakel duurde vier uur en negen minuten, telde in totaal 15.000 artiesten en kostte zo'n 100 miljoen euro.

Naast de 1,4 miljard wereldwijde kijkers tekenden ook 105 staatshoofden en regeringsleiders present, waardoor het – tot Londen 2012 – de grootste bijeenkomst was van wereldleiders voor een sportevenement in de geschiedenis.

media RUMBLE IN THE JUNGLE – 30/10/74 – 1 mld. kijkers – 25% wereldbevolking

Welk recept krijg je met volgende ingrediënten? Een kwart van de wereldbevolking, twee van de beste boksers aller tijden en de Democratische Republiek Congo? 

The Rumble in the Jungle, natuurlijk!

De overwinning van Mohammed Ali tegen de tot dan toe ongeslagen George Foreman in Kinshasa wordt bestempeld als het grootste sportevenement in de 20ste eeuw.

De bokskamp bracht wereldwijd naar schatting 100 miljoen dollar op. Met een miljard kijkers was het een overdonderend mondiaal succes.

ELVIS: ALOHA FROM HAWAII – 14/01/73 – 1 mld. kijkers – 25% wereldbevolking

Op 14 januari 1973 vond een unicum plaats in het Honolulu International Center in Hawaï.

Elvis Presley werd er de eerste solo-artiest die live via satelliet over de hele wereld werd uitgezonden.

Het optreden was het eerste dat in 40 landen wereldwijd werd uitgezonden en werd bekeken door zo'n 1 miljard mensen – een kwart van de wereldbevolking.

De productiekosten van de show bedroegen zo'n € 2,5 miljoen en er werd ook zo'n € 75.000 opgehaald voor het Kui Lee Kankerfonds.

Eerst wilden de organisatoren het optreden laten plaatsvinden in Tokio, maar omdat Elvis' manager Colonel Tom Parker de VS niet mocht verlaten, viel de keuze op Hawaï.

Sterker nog: Elvis trad in z'n carrière nooit op buiten Noord-Amerika. De enige steden waar hij een concert gaf buiten de VS waren Toronto, Ottawa en Vancouver in Canada.

HUWELIJK PRINS HARRY EN MEGHAN – 19/05/18 – 1,9 mld. kijkers – 25% wereldbevolking

Nog een koninklijk huwelijk, al overtreft prins Harry zijn ouders wel op het vlak van wereldwijde kijkcijfers en bevolkingsaandeel.

Harry en Meghan Markle stapten uit de St George’s Chapel in Windsor Castle voor de ogen van 600 gasten, waaronder Oprah Winfrey, Serena Williams en David Beckham.

Dat zijn 2.900 mensen minder dan bij het huwelijk van Harry's ouders, maar op tv keken er wel 1,15 miljard meer mensen naar het jawoord van Harry en Meghan.

Van die kijkers kwamen er naar schatting 29,2 miljoen uit de VS, hoewel de ceremonie pas begon om 04.00 uur en 07.00 uur lokale tijd in verschillende Amerikaanse staten. Dat zijn 2,7 miljoen Amerikanen meer dan het aantal dat dat jaar naar de Oscars keek.

media LIVE 8 – 02/07/05 – 2 mld. viewers – 31% wereldbevolking

Tien steden, tien concerten en het grootste televisiepubliek aller tijden.

Live 8 blijft, naast Live Aid (waarover later meer), een van de meest iconische en succesvolle benefietevenementen aller tijden.

De reeks gratis concerten, die vlak voor de 20ste verjaardag van Live Aid werden georganiseerd, gingen de top van de G8 in Gleneagles (Schotland) vooraf. Het doel was de wereldleiders geld te doen vrijmaken voor de bestrijding van mondiale armoede. 

En of dat een succes was. De staatshoofden besteedden een extra bedrag van 25 tot 50 miljoen euro aan armoedebestrijding.

In totaal traden meer dan 1.000 muzikanten op tijdens concerten in Londen, Parijs, Berlijn, Rome, Philadelphia, Ontario, Tokio, Johannesburg en Cornwall.

Er waren onder meer optredens van U2, Stevie Wonder en Madonna.

Tickets werden toegewezen via een sms-voting. Wie pech had, kon de concerten wel volgen via een van de 182 tv-netwerken, die door bijna een derde van de wereldbevolking werden bekeken.

LIVE AID – 13/07/85 – 1.9 mld. kijkers – 39% wereldbevolking

Live Aid was het summum van een muziekoptreden.

Het concert werd tegelijk gehouden in het Wembley Stadium in Londen en het John F. Kennedy in Philadelphia. Organisators Bob Geldof en Midge Ure wilden er geld mee inzamelen voor de bestrijding van de hongersnood in Ethiopië.

Live Aid vond 20 jaar vroeger plaats dan opvolger Live 8, maar behaalde toch 1,9 miljard tv-kijkers – maar 100.000 minder dan Live 8 – in 150 verschillende landen. Ter vergelijking: dat is bijna twee op vijf mensen op onze planeet.

Het optreden in Londen was ook het decor voor een van de meest legendarische liveconcerten aller tijden: Freddie Mercury en Queen speelden de show van hun leven – hun 21 minuten durende optreden werd later uitgeroepen tot de beste liveshow in de geschiedenis van de rockmuziek. 

Daarnaast verzorgden een reeks wereldtoppers de show, zoals The Who, David Bowie en the Boomtown Rats, met Geldof zelf. media