Een vaak vergeten aspect waar geen enkele gamer het laagst in wil scoren, is het properheidsgehalte van hun hardware. Van voedselresten tot persoonlijke hygiëne: veel spelers denken er nooit aan hun controllers of toetsenbord eens onder handen te nemen, ongeacht hoeveel tijd ze doorbrengen met die knoppen onder hun handen.

Om een licht te werpen op de hoeveelheid bacteriën die zich verzamelen op verschillende onderdelen van jullie toestellen, heeft Betway online casino een experiment uitgevoerd: een analyse van 12 willekeurig geselecteerde gamesystemen met toebehoren, een keukentafel, en een toiletbril. De resultaten zijn verbluffend.

Schimmels, stof, en bacteriën – Zo vuil is jouw gaming hardware

PlayStation

Slecht nieuws voor de Playstation fans: de bestverkopende console van de laatste generaties is ook de minst propere. Enkel de PC verzamelt meer bacteriën.

Gemiddeld genomen, bevatten de geanalyseerde Playstations 72.5 kolonie-vormende bacteriële eenheden per uitstrijkje. Ter vergelijking: dat is 2.4 keer meer dan je zou aantreffen op een wc-bril… 

Het ergste onderdeel van de console op het gebied van bacteriële groei is voorspelbaar: de knoppen en sticks. De mediaan van het aantal kolonie-vormende bacteriële eenheden per test was daar 190: hoger dan bij eender welk ander platform op dezelfde plek.
De grootste uitschieter van de steekproef vertoonde maar liefst 650 eenheden: meer dan het dubbel van wat je kan verwachten op een keukenblad.

Xbox

Één van de properdere gaming platformen: de mediaan bij de Xbox consoles lag op 62.5 eenheden per uitstrijkje, wat wel nog steeds meer dan het dubbel is van wat je op een wc-bril vindt. 

De trekkers zijn het properst van alle platformen met een score van slechts 15 eenheden, maar de handvaten zijn dan weer het vuilst met 82.5. 

Xbox leverde ook enkele van de smerigste staaltjes, waarbij de ergste console maar liefst 5.614 kolonie-vormende eenheden had verzameldop de knoppen van de controller. Gelukkig was dit extreme getal geen normaal gebeuren in de steekproef.

PC

In de console-oorlog zit de PC meestal in de tribune met een glimlach toe te kijken, maar in termen van bacteriën is het veruit de slechtste leerling in de klas. 

Het toetsenbord scoort al vrij hoog met een mediaan van 165 eenheden per staaltje, maar de grote winnaar in het verzamelen van bacteriën is de muis. 

Een muis in de mediaan vertoont 247.5 kolonie-vormende eenheden: maar 27.5 minder dan op een keukenblad, en een muis met al haar elektronische componenten wordt waarschijnlijk nooit zo grondig geschrobd met desinfecterende producten. 

Zelfs de ‘aan’ knop van een PC is significant vuiler dan de meerderheid van de geteste oppervlakten over alle platformen heen, met een mediaan van 115 eenheden per uitstrijkje.

Switch

Nog zo’n speciaal geval in de console oorlog, en ook hier is de Nintendo Switch een buitenbeentje. Met een mediaan van slechts 55 eenheden per staaltje is de Switch de properste console van alle geteste systemen. 

Ook al is dit nog steeds 25 eenheden meer dan je zou vinden op een toiletbril, het is één van de laagste cijfers uit de hele analyse. 

De Joy Con controllers vertoonden een gelijkaardig cijfer door de hele test, en enkel de knoppen zelf bleken iets vuiler met een score van 62.5.

Controllers onder de microscoop

De analyse heeft klaar en duidelijk blootgelegd dat onze consoles vuil worden. Helaas, wanneer je keihard opgaat in je gaming sessie, denk je er niet altijd aan om je handen mooi schoon te vegen voordat je de controller weer oppikt. Er zijn talloze kansen voor bacteriën om zich te verspreiden, of dat nu gebeurt doordat je even in je neus pulkte of van kleine speekseldeeltjes die op je controller neer dwarrelen tijdens een scheldtirade.

Daarom werpen we een extra nauwkeurige blik op de controllers en muis om te ontdekken welke oppervlakten de meeste microben verzamelen, zodat je goed weet welke delen zeker te poetsen. 

Playstation vs Xbox – De rivaliteit gaat verder

Al jaren strijden Playstation en Xbox om dominantie in de consolemarkt, en de lancering van de Playstation 5 en Xbox Series X/S hebben pas nog nieuwe olie op het vuur gegooid. Iedereen houdt natuurlijk van wat gezonde competitie, maar wij hebben nu eens getest welk kamp eigenlijk de vuilste gamers heeft. Kijk hieronder even om te ontdekken hoeveel bacteriën er gemiddeld te vinden zijn op verschillende onderdelen van de twee grote consolemerken.

media  

Welk soort bacteriën groeit op jouw toestellen?

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is dat onze consoles gemiddeld drie keer vuiler zijn dan een toiletbril, hebben we ook nog even onderzocht welke bacteriën het vaakst voorkomen. Van huidschilfers tot schimmels, we leggen het allemaal bloot:

media

De waarheid over properheid

Deze test bewijst duidelijk dat er zelfs op de meest schone platformen nog een grote hoeveelheid aan bacteriële smurrie wordt verzameld. Enkel de trekkers van de Xbox controllers toonden een lager aantal eenheden dan de maatstaf van de wc-bril. Dat betekent dat knoppen, handvaten, controllers, muizen, en toetsenborden allemaal hoogdringend toe zijn aan een stevige dosis desinfecterend middel.

De meeste van die bacteriën mogen dan grotendeels onschadelijk zijn, het blijft een risico wanneer ze in significante aantallen worden ingeademd. Het is hoe dan ook aangeraden om de hoeveelheid schimmel en bacteriën waarmee je in contact komt zo veel mogelijk te beperken.

Zet jezelf dus het doel om je materiaal minstens één keer per week te poetsen. Maak het een deel van je poets-routine, zodat je niet alleen je huis maar ook je favoriete gaming platform schoon en veilig houdt.

media

Hoe poets je je hardware

Om een overdaad aan bacteriën of schimmels te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig je console schoon te maken.

Er is niet veel nodig om het allemaal proper te houden.

  1. Begin met het uitschakelen en loskoppelen van de hardware om eventuele schade te voorkomen.
  2. Neem vervolgens een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel dat géén javel of andere plastiek-aantastende producten bevat. Doe dit op een vochtige doek en wrijf voorzichtig over je materiaal, controllers, toetsenbord,…
  3. Om de console zelf schoon te vegen, gebruik je een droge microvezel doek om het stof en de vingerafdrukken weg te krijgen. Gebruik zeker geen oplossing met product op het toestel zelf, zodat er geen vocht kan binnendringen en schade kan veroorzaken.
  4. Veeg zeker ook even onder je toestellen al het stof weg.

Voor de controllers gebruik je best niet teveel water of schoonmaakproduct, zodat er niets binnensijpelt in je elektronica. Een kleine hoeveelheid volstaat.

Voor toetsenborden kan je speciale producten kopen zoals gels of sproeimiddelen die wel geschikt zijn om tussen de toetsen door te dringen en op zoek gaan naar diepliggend vuil. Ook voor de knoppen aan je controllers kunnen deze middelen handig zijn voor die extra ‘edge’.

Hoe verhouden onze toestellen zich tot alledaagse zaken?

In de tabel hieronder vind je een diepgaand overzicht van de verhouding tussen een gemiddelde console en een gewone keukentafel en toiletbril.

media

Het is interessant om de verschillen te zien tussen de verschillende oppervlakten van onze toestellen en gewone plekjes in huis. Het kan voor sommigen als een verrassing komen dat de keukentafel in onze analyse de meeste bacteriën vertoonde van alle onderzochte staaltjes. 

Hoe dan ook, in deze tijden waarin we met zen allen enorm hard focussen op bacteriën en microben, is het meer dan ooit belangrijk om ons ervan te vergewissen dat we ook zaken zoals onze controllers regelmatig schoonmaken en zo eventuele gezondheidsrisico’s te snel af zijn.