Volgens Conviva’s Streming Performance Index, bijvoorbeeld, steeg de tijd van streaming gebruik met 63% ten opzichte van 2019. Het valt niet te ontkennen: we brengen (nou ja,) meer tijd door voor de schermen.

Maar wat zijn de gevolgen van deze hoge consumptie van series en films voor ons als individu en als samenleving? En hoe zou deze consumptie ons gedrag beïnvloeden? Dit is wat ons online casino team wil weten!

Er zijn hier veel voorgevoelens. Sommige mensen zeggen dat het invloed heeft op de manier waarop we ons kleden, eten en praten. Anderen zeggen dat het onze verlangens opwekt of het nu gaat om wat te kopen, waar naar we reizen of zelfs naar welke muziek we willen luisteren. En er zijn nog steeds mensen die zeggen dat zelfs onze meningen (of verandering van mening) direct in verband kunnen worden gebracht met de serie die we deze week bekijken.

In het begin lijkt het een beetje radicaal, nietwaar? Maar volgens de klinisch psycholoog, en arts van Unesp, Deborah Perez, doen audiovisuele producties meer dan alleen maar impact: ze helpen onze persoonlijkheid als geheel te vormen. "De mens is wat hij in de wereld moet zijn: handelen, produceren, consumeren, relateren... Er is dus een directe invloed van de mediaproductie op onze subjectiviteit," zegt ze.

En dat is waarom wij, na het bekijken van een serie van grote successen, begonnen zijn met het reproduceren van de meest uiteenlopende kenmerken of situaties van de personages. "De nabootsing gebeurt op een natuurlijke manier, want de mens is een kudde dier. Dit betekent dat we van nature sociaal zijn en dat we de ander nodig hebben om naar onszelf te kijken, om vast te stellen hoe ze eruit zien of om zich te onderscheiden. Dit proces, dat voortkomt uit mediaproducties, werkt als een anker voor zelfkennis", zegt Deborah.

Maar, in de praktijk, is dat hoe het gebeurt? Lukt het ons om de theorie om te zetten en toe te passen in het dagelijks leven? Is het mogelijk om deze veranderingen, die van fictie naar werkelijkheid, te observeren? Om deze vragen te beantwoorden, hebben we drie succesvolle tv-series geanalyseerd.

Van schaken tot het dragen van een bucket hat: wat doen wij anders vandaag?

The Queen’s Gambit brengt Anya Taylor-Joy als Beth Harmon, in de jaren vijftig een probleematische meisje met een groot schaaktalent vecht om het door de Russen gedomineerde wereldkampioenschap te winnen. Het lijkt een eenvoudig uitgangspunt - en dat is het ook - maar de grote verdienste van de serie was om het idee dat schaken een intellectuele, complexe en strenge sport is, te deconstrueren en om te zetten in iets populairs.

Zo gezegd, zo gedaan: in 28 dagen werd de miniserie het meest bekeken in de geschiedenis van Netflix en werd bekeken in 62 miljoen huizen over de hele wereld. Maar, geloof me, het succes houdt daar niet op.

media

Sommigen zeggen dat het succes van Emily in Parijs alleen te danken is aan de toegankelijkheid van de afleveringen, maar in feite is het veel meer dan dat. Het zijn de looks, de fotografie, de klassieke Parijse bezienswaardigheden en het reeds gevestigde recept voor romantische komedie. Het kon niet misgaan. En dat deed het dan ook niet.

De serie, die het verhaal vertelt over Emily, met in de hoofdrol Lily Collins, een jonge marketingmanager die de baan van haar dromen krijgt in Parijs, was de meest bekeken ter wereld in de week van de lancering. Het heeft ook rechtstreeks invloed gehad op de mode, het toerisme en de consumptie van bepaalde artikelen.

media

Dat Prinses Diana en Kate Middleton een popsymbool zijn wisten we al, maar wie had gedacht dat de hele koninklijke familie dat ook zou kunnen zijn? The Crown, de historische en biografische serie over de Britse koninklijke familie die al vier seizoenen bij Netflix te zien is, heeft deze prestatie geleverd.

En dat is slechts een klein deel van de invloed van The Crown op de samenleving, vergeleken met het feit dat de serie niet alleen invloed heeft op hoe we ons kleden, maar ook hoe de Britten vandaag de dag tegen de koninklijke familie aankijken.

media

Met de toename van de streaming-consumptie is het voor de industrie vanzelfsprekend om meer producties te maken die kans maken om in de publieke belangstelling te vallen. Met andere woorden, dat het de samenleving als geheel beïnvloedt  en stuurt, niet alleen het individu.

Volgens Flávia Mendonça, socioloog afgestudeerd aan de UNB, momenteel ook master in sociologie aan de UNB en gespecialiseerd in Sociologie van de Cultuur, is er logica en formule voor succes, in de audiovisuele sector.

"In de audiovisuele sector is er altijd veel data-analyse, studies en marktonderzoek. De digitale streaming-platforms kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk abonnees profileren en zo producten produceren op basis van wat hen het meest succesvol maakt", zegt Flavia.

Dus waarom zou je innoveren als een productie succesvol is?

Nou, daarom zijn er zoveel series met vergelijkbare verhalen, thema's en ritmes. Niets is toevallig en we zullen geleidelijk aan (nog) meer beïnvloed worden door producties zoals de hierboven geanalyseerde.

Uitbreiding van het universum

Het vervolg zijn niet beperkt tot enkele series. Integendeel, de consumptie van audiovisuele producties (films, realityshows, soap opera's) op digitale platforms neemt toe. Volgens dezelfde logica hebben deze producties dus een impact op de maatschappij en laten ze ons hun elementen op een zeer gelijkaardige manier incorporeren.

Een manier om deze invloed te meten is via Google-zoekopdrachten. Er is immers een directe relatie tussen nieuwsgierigheid naar iets en zoekmachines.

In de onderstaande infografiek vergelijken we de toename van de belangstelling voor bepaalde trefwoorden na de lancering van de meest uiteenlopende soorten audiovisuele producten. Kijk eens aan!

media

In deze snelle, veranderlijke en zeer creatieve wereld waarin we leven, is in ieder geval één ding zeker: er kunnen zich op elk moment trends voordoen of zichzelf opnieuw uitvinden.

En, in meer of mindere mate, zullen we door hen getransformeerd blijven. Immers, dat is in wezen wat goede verhalen doen - en dat is wat belangrijk is.