Sfeer in het E-Sportpaleis

 De finale van een groot tornooi brengt altijd een bijzondere sfeer met zich mee. Pro-spelers pushen elkaar tot het allerhoogste niveau op een podium met lasers en vlammenwerpers onder luid gejuich en gekreun van duizenden fans. Meestal moet je dat allemaal meevolgen op het kleine scherm in de living, maar gisteren kon je gewoon afzakken naar Antwerpen, waar NAVI en FAZE elkaar tegenkwamen in de finale van de PGL Major Antwerp.

 

Opwarmen met een Show

Hoe krijg je de fans helemaal warm nog voor het treffen tussen de absolute topspelers in CS:GO? Simpel: je laat een selectie pro’s al hun kunsten tonen in een match zonder officiële regels.

In plaats van het voorzichtig tactische werk, kregen we dwaze rushes, illegale boosts waarbij spelers torentjes op elkaar vormden om over de map te kunnen snipen, ongewone keuzes in wapengebruik met onvoorstelbare plays tot gevolg… Het was lachen en roepen en puur plezier voor fans en spelers!

Alleen jammer dat Team Flash op het einde de uitdaging tot een knife-fight plotseling afwimpelde. AK’s verschenen opeens in de handen en Flash maakte het spel af met 16-14. Een onsportieve overwinning die hen op luid boegeroep van het publiek trakteerde.

 

NAVI VS FAZE

Allemaal leuk en wel, zo’n showmatch, maar dat kunnen we op twitch elke dag zien. Wij willen een finale! En dat was te horen aan de fans. Bij het binnenwandelen werden beide teams op een daverend applaus getrakteerd. Naast de fans van beide teams, zat het sportpaleis ook vol met fans van Counterstrike, die naast hun favoriete team vooral juichten voor het plezier van het spel. Zelfs bij het selecteren van de te spelen maps, werd elke keuze op luid gejuich of boegeroep onthaald. Faze koos voor Inferno, Navi voor Nuke, en de eventuele beslissende game zou op Ancient gespeeld worden. In een ander universum misschien, want die derde match bleek niet nodig…

 

Game 1: Onwaarschijnlijke Comeback

Match 1 op Inferno: de keuze van Faze, die dan ook hard uit de startblokken schoten. Vertrouwen in de map en vertrouwen in het team, dat kan je verwachten als je op je eigen keuze mag starten, maar Faze bouwde in geen tijd een voorsprong op van 8-0. Navi werd overklast in elk duel en slaagde er niet in om het geld binnen te halen om zich weer in de wedstrijd te vechten. De controle van Faze is ijzersterk en elke foute beweging wordt afgestraft met genadeloze headshots. Navi sleept in ronde 9 eindelijk een overwinning in de wacht, maar de eerste helft gaat overtuigend naar Faze.

Faze’s rain opent de tweede helft met een absurde demonstratie van skill en jaagt in zijn eentje heel Navi terug naar spawn. Het zelfvertrouwen straalt van Faze én rain af, en ze lijken hier al voor het tornooi te gaan.
Maar Navi vindt eindelijk een ritme. Ze winnen een aantal dure machtes na elkaar en breken de dominantie van Faze. Van 8-0 komen ze helemaal terug tot 13-13! Op het allerscherpst van de snee vechten deze teams het uit, en de beslissende match komt neer op een bom-plant in de voorlaatste seconde die Navi nog steeds geen overwinning kan bezorgen: we gaan naar overtime!

Opnieuw opent Faze te sterk. Inferno was hun keuze, en met 19-16 maken ze uiteindelijk toch duidelijk waarom. Ronde 1: Faze!

 

Game 2: Outgunned and Outclassed

De pistolrounds in Nuke, keuze van Navi, gaat opnieuw naar Faze, waar alle spelers in leven blijven. Navi slaagt er weliswaar in om sneller bij te benen, maar weet dat op geen enkel moment om te zetten in een leidende positie.

De ruimtes buiten zijn een absoluut slachthuis. ‘rain’ toont zich hier al als MVP van deze finale en gunt Navi geen enkele kans om op te komen. Hij rijgt double-kill aan multi-kill en laat het Sportpaleis daveren van het gebrul. Het publiek kan het niet geloven, hoe vaak hij het ook doet.
In een vreemde symmetrie weet Navi ook nu pas laat terug te komen tot een 10-5 verlies. Kunnen ze die comeback uit game 1 herhalen en misschien zelfs overtreffen?

Nee. Pistols gaan opnieuw naar Faze, en Navi komt onder extreme druk te staan. Ze geven zich niet zonder slag of stoot gewonnen, en slagen erin terug te komen tot 13-10, maar de overmacht van Faze is te groot. rain blijft domineren, breekt de economie van Navi wanneer ze hun ritme weer even vinden, en breekt daarmee ook hun hoop en vertrouwen. De laatste twee matches zijn bijna formaliteiten: Faze wint de PGL Major Antwerpen!