Wanneer de beste CS:GO teams en spelers in de wereld afzakken naar ’t Stad, moeten sommige mensen zich wel afvragen waarom. Waarom in godsnaam Antwerpen: de stad van de cocaïnehandel en onverwachte handgranaten… Hoewel, misschien is dat voor sommigen wel reden genoeg? 

Nee: ’t Stad heeft veruit de rijkste geschiedenis in Esports van heel ’t land. In 2008 werd er het eerste Esports Festival gehouden, toen nog met een prijzenpot van €50.000. Muggenpis vergeleken met de enorme pool van $1.000.000 die de komende weken voor het grijpen ligt in het Sportpaleis! 

 

Sportpaleis – waar zijn die handjes?! 

Eerst even een stapje terug. De kwalificaties voor de Majors zijn al lang voorbij. Eind februari en begin maart maten 52 teams zich met elkaar in de Regional Major Rankings, voor één van de 24 plaatsen in de Majors zelf.  

De Major zelf bestaat uit 3 Stages: Challengers Stage, Legend Stage en Champions Stage.  

  • Challengers: de 16 teams met de laagste score uit de RMR nemen het tegen elkaar op voor 8 plaatsen in de volgende ronde. Hier ontmoeten 9 Europese teams, 5 Amerikaanse, 1 Aziatisch en 1 team uit Oceanië elkaar.  
  • Legend: de 8 winnaars uit de vorige ronde komen uit tegen de 8 best scorende teams uit de RMR. 7 Europese en 1 Amerikaans team hebben zich hiervoor al geplaatst. 
  • Champions: de top 8 komen in volgorde van punten tegen elkaar uit in een klassiek knock-out-tornooi, live in het Sportpaleis, voor de ogen van meer dan 10.000 toeschouwers. 

 

Titelverdedigers en Uitdagers 

Natus Vincere (NAVI) wonnen in november in Stockholm de laatste Major en zijn daarmee de titelverdedigers op dit tornooi. Bovendien verloren ze geen enkele game in dat tornooi en werden zo het eerste team dat een Major won ‘without dropping a map’. In 2010 werd NAVI ook al het eerste team dat alle Majors won in 1 kalenderjaar. Een geduchte tegenstander van Oekraïense bodem, die dit jaar wellicht extra in de schijnwerpers zullen staan.  

NAVI zit volgens vele schattingen ook in de top 3 van kanshebbers om volgend weekend opnieuw met de hoofdvogel van $500.000 aan de haal te gaan. Gezien hun recente prestaties is dat natuurlijk niet meer dan normaal. Hun grootste uitdagers zijn wellicht de in Esportland wereldbekende Cloud9 en FaZeClan.  

Het Amerikaanse Cloud9 is beroemd en berucht in het shooter-landschap. Vorig jaar veroverde het huidige team maar liefst 7 trofeeën. Hun spelers zijn dan ook niet de minsten: volgens de ranglijst van Half Life TV spelen de zesde, vijfde én vierde-beste spelers voor Cloud9!  
En toch kan het nog beter. Europese thuisspelers FaZe surfen op een winnende streak sinds januari. Ze domineerden op IEM Katowice én ESL Pro League Season 15 en hebben ongetwijfeld de skills om in Antwerpen hun topjaar nu al helemaal af te maken! 

 

Cool, wil ik zien. 

Één woord: Twitch. Een minuscule inspanning in uw favoriete zoekmachine brengt u onmiddellijk naar de officiële streamingpagina’s van de PGL Major. De agenda van het event zit goed vol, en staat garant voor uren aan topentertainment.  

Maar dat is allemaal opwarming voor de hoofdschotel: de finale, live, in het Sportpaleis. Op 22 mei zal het daveren in Antwerpen. Niet omdat de zoveelste versie van K3 er een zoveelste optreden heeft; niet omdat Bart Kaëll eindelijk zijn afscheidstournee houdt; neen, de gezamenlijke energie van duizenden overhypete gamers zal dan na 2 weken stomen eindelijk een laaiend hoogtepunt bereiken!