De Olympische Spelen van Tokio in 2020 zijn hun ultieme doel. In onderstaande post lees je alles wat je moet weten over dit Belgische topduo. Maar eerst leggen we uit wat het verschil is tussen beach- en zaalvolleybal want – tegen alle verwachtingen in – kan je beide disciplines niet met elkaar vergelijken. 

Wat is het verschil tussen beach- en zaalvolleybal

Beach- en zaalvolleybal zijn twee totaal verschillende sporten. Je kunt het vergelijken met badminton en tennis; er zijn een aantal materiële raakpunten maar daarmee is de kous ook af.

Beachvolleybal is twee tegen twee in plaats van zes tegen zes. Ook het veld is kleiner dan in indoorvolleybal: beach wordt gespeeld op een veld van acht op zestien in plaats van negen op achttien. Het grootste verschil is - de puntentelling: er wordt gespeeld tot twee winnende sets tot 21 punten - met twee punten verschil – en bij 1-1 een tiebreak tot 15. Om de zeven punten wisselen de teams ook van speelhelft zodat de invloed van wind en zon in evenwicht gebracht wordt.

Een beachvolleyballer moet heel allround zijn wat bij een indoor-volleyballer veel minder het geval is. Hier ben je libero, hoofdaanvaller, middenman, setter… Daarbij komt nog dat een beachvolleyballer zich moet bewegen door het zand, wat niet zo evident is. Het is fysiek erg belastend voor de kuiten, knieën en quadriceps.

Merk ook op dat er tijdens een beachvolleymatch niet gecoacht mag worden. De twee teamleden moeten dus mentaal sterk in hun schoenen staan om zelf snel een oplossing te zoeken wanneer er problemen optreden.

Wie zijn Tom van Walle en Dries Koelkoren?

Dries Koekelkoren

  • 193 cm
  • 31 jaar

Tom van Walle

  • 198 cm
  • 30 jaar

Beide mannen hebben een verleden als zaalvolleyballer

Tom studeerde lichamelijk opvoeding, terwijl Dries een diploma industrieel ingenieur op zak heeft. Beide mannen speelden t.e.m. april 2015 professioneel zaalvolleybal. Tom bij Antwerpen, Dries bij Puurs. Twee jaar geleden hakten ze de knoop door en riepen ze het project ‘Koekelkoren en van Walle’ (KvW) in het leven.

Ze sloten onmiddellijk een deal met de federatie die hen – uiteraard onder bepaalde voorwaarden – ondersteuning biedt waardoor ze voltijds beachvolleybalprofs konden worden. Zonder die steun zouden ze het niet redden. Het is onmogelijk een job te combineren met het keiharde trainen en de beachvolleywedstrijden die overal ter wereld plaatsvinden. Bovendien zouden ze ook hun Nederlandse coach Michiel van der Kuip niet kunnen betalen.  

Road to Tokio

Hun hoofddoel is momenteel Tokio 2020. Ter voorbereiding reizen ze de wereld rond. Tussen februari en september zullen ze in het kader van de ‘FIVB Beach Volleyball World Tour’ meer dan 10.000 km hebben afgelegd. Ze zullen in een halfjaar tijd maar liefst tweeëneenhalve keer om de wereld gevlogen zijn. Gek!

Halen ze de Spelen?

Het duo pendelt al een jaar tussen wereldrang 10 en 20. Als ze in maart-april 2020 in de wereldtop-16 staan – wat een haalbare kaart is – plaatsen ze zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen. Indien dat niet het geval is, kunnen ze zich via de Europese poule van de mondiale Continentale Cup nog trachten te plaatsen. Wij geloven er alvast in!

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.