De concurrentie tot decorstukken herleiden is zijn ding. Is de sympathieke Nederlander dan echt ongenaakbaar? Gelukkig niet. Eén factor lijkt wel degelijk een verschil te maken: het weer. Van Der Poel is gevoelig aan weersomstandigheden.

De koude als achilleshiel

Remember het WK 2019 in Yorkshire: een alweer ijzersterke Van Der Poel doet tot op het einde mee voor de prijzen, maar plots gaat het licht uit. Van Der Poel stortte in: hij bleek zowaar ménselijk. De kenners wezen aanvankelijk richting een foute voeding keuze; een vergissing bij het ‘brandstofbeheer’. De jonge kampioen sprak dit al snel resoluut tegen. Hij had geen fout gemaakt, dat doet hij namelijk bijna nooit. Van Der Poel benoemde de koude als boosdoener. Zijn systeem blokkeerde erdoor. Het is één van de duidelijkste indicaties: het weer is voor Van Der Poel een bepalende factor.

Balanceren op de lichaamsgrens

Het is niks nieuws: Een topsporter die constant de eigen grenzen opzoekt, houdt niet veel over voor het bewaken van zijn fysieke welzijn. Het is een evenwichtsoefening. Van Der Poel is zo’n renner die net iets vaker ziek wordt. Nooit ernstig, maar voldoende om af en toe een afspraak te missen. De ene mens heeft meer weerstand dan de andere. Ook die gevoeligheid maakt dat gure weersomstandigheden een risico inhouden. Van Der Poel haalt dan ook alles uit zijn lichaam. Zijn ziekte van de afgelopen weken kostte hem de geplande deelname aan de Omloop Het Nieuwsblad en de voorbereiding van de Ronde Van Vlaanderen.

Noorderbuur met zuiderse voorkeur

Eén van zijn mooiste overwinningen boekte Van Der Poel in de zonovergoten Amstel Gold Race 2019. Het succesvolle voorjaar van de Nederlandse alleswinnaar is geen toeval: de lente geeft hem vleugels. We vermoeden dat zijn keuze voor enkele zuiderse koersen niet alleen maar met timing, maar simpelweg ook met voorkeur te maken heeft. De Strade Bianche is helaas afgelast, maar de Ronde van de Algarve, Milaan-Sanremo en de Ronde van Catalonië staan wel op het programma.
Uiteraard zijn er voorbeelden van een triomferende Van Der Poel in erbarmelijke weersomstandigheden. Parijs-Roubaix; de hel van het noorden, staat ook aangestipt, maar één ding is zeker: bij mooi weer is deze ‘MVP’ doorgaans weergaloos.

Wie kleurt volgens jou het voorjaarseizoen 2020? Bekijk de sportweddenschappen op Betway Sport!