Met een twee op twee tegen Litouwen en Denemarken zette onze nationale ploeg een grote stap richting deelname aan het EK 2021. Gaan ze op dit elan verder, dan mogen we ons nog aan een stevige hoeveelheid hoogtepunten (en driepunters) verwachten.

Winst tegen grootheid Litouwen: een teken aan de wand

Op papier was Litouwen als onversneden basketballand de absolute favoriet tegen onze Lions …en in de poule. De winst voor de Belgen was daarom niets minder dan een absolute stunt. Het applaus van de tegenstander zei eigenlijk alles. Het was vooral het totaalplaatje dat indruk maakte.


Defensieve verbetenheid, gretigheid en efficiëntie maakten dat de Lions het spel grotendeels domineerden. Met bij momenten spectaculair snelle passing en atletische overgave werd de juiste flow (en de weg naar de ring) moeiteloos gevonden. 13 driepunters tegenover 6… de avond kreeg zowaar een historisch tintje. Ook de internationale pers was unaniem: deze Belgian Lions maakten indruk! De lovende kritieken waren overal… en terecht. Een visitekaartje dat meteen ook de tegenstand op scherp zal zetten.


Een toevalstreffer? We durven het betwijfelen. Een boost voor het vertrouwen? Absoluut.

Ook Denemarken opzij gezet

In Kopenhagen wilden de Lions uiteraard doorgaan op dit elan. Denemarken is dan wel het ‘kleinere broertje’ in de groep, onderschatting is in topsport vrijwel altijd fataal. De Belgen waren gefocust en kwamen nooit in de problemen. Mede door de knalprestatie van Jonathan Tabu (goed voor 22 punten), waren onze landgenoten al snel zegezeker. Een kleine inhaalrace van de Denen in het laatste kwart bleek slechts een futiliteit. Al bij al een makkelijke zege dus. Het zal de burger ongetwijfeld moed geven.

Ambitie op zijn plaats

De vierde tegenstander in de groep, het als gastland geplaatste Tsjechië, kende een pak meer problemen tegen Denemarken. De eerste of tweede plaats in de groep wordt daardoor meer dan haalbaar. Wie ambitie zegt, zegt grinta; we zagen hoe de juiste drive deze Lions vleugels kan geven. Deelname aan het EK is meer dan een droom, ze ligt voor het grijpen.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.