Het 19-jarige rastalent dat deel uitmaakt van het team van Deceuninck, zorgde voor een stunt van formaat toen hij als jongste renner in het peloton de Clasica San Sebastian won. Een uitzonderlijke prestatie zeker gezien zijn leeftijd. Daarmee is hij de jongste winnaar van een eendagskoers op de WorldTour-niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. En dat in zijn eerste profjaar.

Zes maand prof

Bij de junioren maakte Remco Evenepoel van praktisch elke wedstrijd een onemanshow. Hij won maar liefst 77% van de wedstrijden waardoor de jeugdcategorieën hem niet genoeg uitdaging meer gaven. Hij was rijp voor ‘de grote overstap’.  

Op 27 januari debuteerde hij, aan de zijde van Julian Alaphilippe, in de Ronde van San Juan in Argentinië. Nog voor hij één kilometer had gereden bij de profs werd hij overstelpt met superlatieven zoals ‘de nieuwe Merckx’, ‘Gigatalent’. Met zijn overwinning in de Clasica San Sebastian maakt hij die bijnamen waar. Een ding is nu al zeker: Patrick Lefevere heeft met Remco Evenepoel zijn goudklompje te pakken. Tijd om vier weetjes over het supertalent op een rijtje te zetten.

  1. Was tot drie jaar geleden nog een beloftevolle voetballer

Drie jaar geleden had Evenepoel nog nooit op een koersfiets gezeten. Hij was een getalenteerde voetballer die zowel kapitein was bij Anderlecht als bij de jonge Rode Duivels. Hij bleek toch net-nietgoed genoeg te zijn waardoor er in beide ploegen geen plaats meer voor hem was. Evenepoel was het voetbalplezier kwijt en besloot op de fiets te kruipen.  En zijn overstap van voetbal naar wielrennen heeft hem geen windeieren gelegd.

  1. Trad in de voetsporen van zijn vader

Vader Patrick Evenepoel was begin de jaren negentig zelf een profwielrenner. Zijn carrière is echter nooit volledig van de grond gekomen omdat hij het moest opnemen tegen jongens zoals Gianni Bugno en Bartoli die hem los uit het wiel reden. Later bleek dat dat kwam omdat ze aan de epo zaten.

Na vier jaar als profrenner kreeg Patrick Evenepoel hartritmestoornissen. Hij besloot om zijn gezondheid voorop te stellen en de handdoek in de ring te gooien. Vader Evenepoel begon een bedrijf in pleisterwerken.

  1. Verhuist binnenkort naar Monaco

Dat hij zich 100% wil focussen op zijn carrière blijkt uit het feit dat hij binnenkort verhuist naar het trainingsparadijs voor wielrenners, Monaco. Hij wil daar vooral zijn klim-skills verder ontwikkelen. Evenepoel zal in het ministaatje vaak collega’s tegen het lijf lopen aangezien meer dan veertig renners uit het profpeloton vaak in Monaco trainen en vertoeven. Denk maar aan Chris Froome, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. En ook Tom Boonen spendeerde vijf jaar in het mondaine belastingsparadijs.

  1. Is de nieuwe hoop voor wielerbeminnend België

Belgische wielerfans zien in Remco Evenepoel een mogelijke Tour-winnaar. Patrick Lefevere, de manager van Deceuninck-Quick-Step verklaarde onlangs wel dat Evenepoel nog niet onmiddellijk zal deelnemen aan de Tour de France. Dat zal wellicht pas in 2023 zijn. Evenepoel moet rustig rijpen en gaandeweg sterker worden. De grootste fout die hij nu zou kunnen maken is dat hij zou proberen te lopen nog voor hij kan gaan. We mogen niet vergeten dat hij nog maar 19 jaar is. Nog even geduld dus.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.