Iedereen kent Belgian Cat Ann Wauters wel al. De 13 jaar jongere Emma Meesseman beschikt over een gelijkaardig supertalent. De 26-jarige basketbalspeelster, wiens roots in het West-Vlaamse Ieper liggen, is door haar bescheiden karakter minder bekend bij het grote publiek. 

Het zit in de genen

De 1m92 grote Meesseman is de dochter van voormalig basketbalspeelster Sonja Tankrey die op internationaal niveau hoge topen scheerde. Tankrey werd in 1982 zelfs speelster van het jaar in België. De passie voor basketbal werd Emma dus met de paplepel meegegeven. 

Op jonge leeftijd al een mooi palmares

The American Dream

Sinds 2013 speelt Emma voor de Washington Mystics in de WNBA, de vrouwelijke tegenhanger van de NBA. Emma vormt hier al enkele seizoenen een belangrijke schakel in het team. In 2015, twee jaar na haar debuut in de Noord-Amerikaanse profbasketcompetitie, werd ze zelfs geselecteerd voor de prestigieuze All-Star Game. De 20 beste speelsters van de WBNA nemen het in deze wedstrijd in twee teams – Eastern Conference en Western Conference – op tegen elkaar. Een selectie als All Star-speler is voor iedere basketbalspeelster een droom. Dat Emma die droom op jonge leeftijd al kon verwezenlijken, is spectaculair. Ze is, na Ann Wauters in 2005, de tweede Belgische speelster, die aan de topwedstrijd mocht deelnemen.

From Russia with love

Op 19-jarige leeftijd verliet Emma de Belgische basketbalcompetitie. Ze tekende een meerjarencontract bij Spartak Moskou en werd de eerste twee jaren uitgeleend aan Frans topclub ESB Villeneuve-d’Ascq. In 2016 werd ze ingelijfd door de Russische topclub Jekaterinburg – de rijkste club ter wereld – waar ze tot op vandaag nog altijd speelt.

In 2016, 2018 en 2019 wonnen ze de Euroleague, de belangrijkste Europese basketbalcompetitie waaraan alle kapitaalkrachtigste ploegen deelnemen. Nog wat individuele prijzen daarbovenop: in 2011 werd Emma ook gekroond tot Jonge Europese Speelster van het Jaar en in datzelfde jaar én het jaar erna werd ze ook verkozen tot Beste Belgische basketbalspeelster. We zeiden het al: ze heeft een prijzenkast die uitpuilt.

Belgian Cats

Last but not least; Emma Meesseman maakt deel uit van de gouden generatie van de Belgian Cats, het Belgische nationale basketbalteam. We moeten er geen doekjes om winden, Emma is de ster van ons nationaal team. En dat bevestigen ook de statistieken van het EK in 2017 en WK in 2018. Emma prijkt bovenaan de lijst van speelsters met het meeste punten per wedstrijd. Verder blinkt ze ook uit in vrijworpen, rebounds en blocks. Als we dan toch iets moeten noemen waar ze minder goed in is, dan zijn het driepunters. Maar als center zijn die natuurlijk niet haar belangrijkste shots.

Het dreamteam van de Belgian Cats wisten ons al te verbazen met Europees brons, een vierde plaats op het WK en een mogelijke selectie voor de Olympische Spelen in Tokio 2020. Duidelijk geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Wij duimen voor een selectie voor de Spelen op het Olympisch kwalificatietoernooi dat in februari doorgaat.

Hoorapparaat

Wie Emma al grondig bestudeerde tijdens één van haar wedstrijden, heeft misschien al opgemerkt dat ze een gehoorapparaat draagt. Toen ze twee was, stelden haar ouders vast dat ze 50 procent gehoorverlies heeft. Maar dat remt haar allerminst af. Integendeel zelfs; doordat ze zich veel omdraait, merkt ze het snel op als iemand haar van langs achter tracht aan te vallen. Een nadeel draait ze dus om in een voordeel. Een eigenschap die ons respect voor haar alleen nog groter maakt.

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.