Wat is CS:GO?

Counter-Strike: Global Offensive, algemeen bekend als CS:GO, is een competitieve first-person shooting game.

CS:GO is de nieuwste release in de Counter Strike-serie en heeft sinds de lancering in 2012 gemiddeld 11 miljoen gebruikers per maand aangetrokken.

CS:GO is uitgebracht op Windows, OS X, Xbox 360 en Playstation 3, maar alle professionals spelen de game op pc.

Hoe werkt CS:GO?

Het spel plaatst twee teams van vijf spelers tegen elkaar, waarbij elk team bepaalde doelen moet voltooien om te winnen.

Het ene team neemt de rol van de terroristen of Terrorists (Ts) op zich, terwijl het andere team de terrorismebestrijders of Counter-Terrorists (CTs) zijn.

Er zijn verschillende spelmodi beschikbaar, maar professionele eSports-wedstrijden worden altijd gespeeld in de vijf-op-vijf competitieve modus (5 on 5).

In deze modus moeten de aanvallende Ts een bom planten en tot ontploffing brengen op een specifieke locatie - locatie A of B - of alle vijf de CTs uitschakelen om een ​​ronde te winnen.

De CTs moeten de bom onschadelijk maken wanneer hij wordt geplant, of ze moeten alle vijf de Ts uitschakelen om de ronde te winnen.

Elke wedstrijd bestaat uit in totaal 30 rondes, met rondes van maximaal één minuut en 55 seconden. Het eerste team dat 16 rondes wint, wint in de wedstrijd.

CS:GO bevat ook een in-game valutasysteem dat spelers beloont voor het winnen van rondes, het doden van vijanden en het succesvol gebruiken van bepaalde wapens.

Spelers kunnen hun dollars vervolgens uitgeven aan nieuwe wapens en granaten tussen de rondes, waardoor hun kansen op het winnen van latere rondes toenemen.

Hoe werken CS:GO Skins?

Skins zijn een cosmetisch item dat het uiterlijk van wapens in CS:GO verandert. Hoewel ze de wapens er anders uit laten zien, verbeteren ze hun statistieken niet echt. 

Spelers kunnen skins aanschaffen door sleutels te kopen om in-game kisten te openen.

Wanneer een kist wordt geopend, ontvangt de speler willekeurig een skin. Elke kist bevat verschillende skins voor verschillende wapens.

Ondanks dat de statistieken van wapens niet worden verbeterd, worden sommige skins hoger beoordeeld dan andere - in wezen zijn sommige skins heel gewoon en gemakkelijk te verkrijgen, terwijl andere uiterst zeldzaam zijn.

Skins variëren van Industrial Grade (lichtblauw) tot Covert (rood). 

Knife en Glove skins zijn zelfs zeldzamer dan Covert skins en het is zeer onwaarschijnlijk dat een speler ze in een kist vindt.

Elke skin heeft waarde in de echte wereld, met spelers die ze kunnen verhandelen en verkopen op de Steam-markt. Sommige van de zeldzaamste skins zijn voor tienduizenden dollars verkocht. 

Hoe werkt CS:GO ranking? 

Als je CS:GO competitief speelt, zal het spel spelers matchen met tegenstanders van een vergelijkbaar vaardigheidsniveau.

Elke speler die 10 competitieve wedstrijden heeft gewonnen, krijgt een rang toegewezen en wordt vervolgens vergeleken met andere spelers van dezelfde of vergelijkbare rang.

CS:GO rankings gaan van Silver 1 (laagste) tot Global Elite (hoogste). 

Wat zijn de grootste CS:GO evenementen?

De twee grootste CS:GO-evenementen elk jaar zijn de CS:GO Major Championships.

Net als bij grote toernooien in sporten zoals golf en tennis, zijn dit de meest prestigieuze evenementen op de CS:GO-kalender.

De CS:GO Majors worden gesponsord door Valve, het bedrijf dat CS:GO heeft gecreëerd.

De eerste CS:GO Major vond plaats in 2013 in Jonkoping, Zweden, met 16 teams en een totale prijzenpot van $ 250.000.

De Majors hebben zich enorm ontwikkeld in de zeven jaar daarna, met 24 teams die nu deelnemen aan elk toernooi en strijden om een ​​prijzenpot van $ 1.000.000.

Omwille van de pandemie zal er in 2020 zal er slechts één Major plaatsvinden in Rio de Janeiro.

Oorspronkelijk gepland voor mei, is het Rio-evenement nu verplaatst naar 19 november met de finale op 22 november.

De combinatie van twee Majors in één betekent dat dit de eerste CS:GO Major is met een prijzenpot van $ 2.000.000, de grootste prijzenpot in de geschiedenis van CS:GO-evenementen".

Behalve de Majors zijn ESL One Cologne en IEM Katowice ook prestigieuze CS:GO-evenementen.

ESL One Cologne vindt plaats in de Lanxess Arena, bekend als de kathedraal van Counter-Strike, en plaatst 16 teams tegen elkaar voor een prijzenpot van $ 300.000.

De Intel Extreme Masters Katowice, afgekort tot IEM Katowice, is het langstlopende tier 1 CS:GO-toernooi, dat elk jaar plaatsvindt in de Spodek Arena. Er strijden 16 teams voor een totaal prijzengeld van $ 500.000.

Welk team won de meeste CS:GO Majors?

Astralis, uit Denemarken, is het meest succesvolle eSports-team in de geschiedenis van CS:GO Majors met vier kampioenschappen.

Ze hebben elk van de laatste drie Majors gewonnen, in Londen, Katowice en Berlijn, wat bijdraagt ​​aan hun in 2017 gewonnen titel in Atlanta.

Het Zweedse team Fnatic, dat de allereerste Major in Jonkoping won, heeft drie Major-kampioenschappen gewonnen.

Wie is de beste CS:GO-speler?

De beste speler van 2019 was ZywOo uit Frankrijk, die uitkomt voor team Vitality.

Hij won Most Valuable Player in vijf toernooien, waaronder ESL One Cologne 2019, en won ook Exceptionally Valuable Player - in wezen een runner-up - met nog eens vijf.

De beste CS:GO-speler aller tijden is s1mple uit Oekraïne, die speelt voor team Natus Vincere, ook bekend als Na’Vi. De 22-jarige eindigde in 2018 als de beste CS:GO-speler en eindigde 2019 op de tweede plaats achter ZywOo.

Hij staat momenteel op de tweede plaats achter ZywOo in de CS:GO-wereldranglijst aller tijden, maar heeft tweemaal zoveel wedstrijden gespeeld in zijn carrière.

Wat zijn de grootste CS:GO liga’s? 

Er zijn veel CS:GO-competities die het hele jaar door plaatsvinden, waarvan de meeste aan het einde van het seizoen een finale organiseren om een ​​kampioen te bepalen.

De ESL Pro League is de grootste CS:GO-competitie, met de beste teams die meedoen en een groot aantal fans om mee te kijken - het toernooi van 2019 trok een publiek van 389.784 gelijktijdige kijkers.

De ESL Pro League beschikt ook over een promotie- en degradatiesysteem, waarbij het team met de laagste positie automatisch degradeert naar de ESEA Premier League en de twee teams erboven strijden in een play-off voor promotie/degradatie.

Andere prominente competities in het CS:GO circuit zijn Blast Premier en Flashpoint.

Waar kan ik CS:GO kijken?

Meestal kijken CS:GO fans live via Twitch – een live-streaming platform voor eSports en gaming.

Hoewel Twitch de beste plaats is om CS:GO live te bekijken, is YouTube de beste plaats om CS:GO-content te bekijken.

Jouw sportinzicht verzilveren? Ontdek de sportweddenschappen op Betway Sports.