Van 18 t.e.m. 24 november gaan de Davis Cup Finals door in Madrid. Het officieuze landenkampioenschap voor mannenteams is daarmee toe aan zijn 108ste editie. ’s Werelds beste spelers zullen in de Spaanse hoofdstad alles in de strijd gooien in de hoop Kroatië te kunnen opvolgen. Dit jaar veranderen er echter een paar zaken. Een overzicht van alles wat je moet weten over de Davis Cup Finals 2019.

Van waar komt de naam van het toernooi?

Sinds 1900 wordt de Davis Cup als ‘International Lawn Tennis Challenge’ georganiseerd. Toen de oprichter Dwight Davis in 1945 zijn laatste adem uitblies, kreeg het toernooi zijn huidige naam als eerbetoon. Het format is doorheen de jaren onveranderd gebleven. Maar daar kwam dit jaar verandering is.

Eerste editie van het landenkampioenschap in nieuwe formule

De Davis Cup kreeg dit jaar een grondige make-over. Het was Gerard Piqué, coryfee van FC Barcelona, die met het vernieuwende idee op de proppen kwam. Zijn investeringsgroep Kosmos had er maar liefst 2,6 miljard euro voor veil om de nieuwe formule te commercialiseren.

De grootste wijziging is dat het toernooi nu in een week wordt gespeeld op dezelfde locatie. Daar waar vroeger telkens één van de twee landenteams gastheer was en ook de ondergrond koos, is dat voordeel alvast uitgewist. Alle toplanden streven dus die ene week naar de hoogste onderscheiding voor landenteams in het tennis: het omhoogsteken van de zilveren Salad Bowl – zoals de trofee genoemd wordt.

Daarnaast wordt ook het aantal wedstrijden gereduceerd. Er wordt gespeeld in een best of three in plaats van best of five: twee enkelspelen en één dubbel. Om die wedstrijden te winnen zijn voortaan ook maar twee in plaats van drie winnende sets nodig.

Resultaat van de loting

De loting vond eerder dit jaar plaats op 14 februari in Madrid. Er zullen achttien landen deelnemen, die zijn onderverdeeld in zes groepen bestaande uit telkens drie landenteams. De groepswinnaars en de twee beste nummers twee stoten telkens door naar de kwartfinales. Dit zijn de resultaten van de loting:

Groep A: Frankrijk, Servië en Japan

Groep B: Kroatië, Spanje en Rusland

Groep C: Argentinië, Duitsland, Chili

Groep D: België, Australië en Colombia

Groep E: Groot-Brittannië, Kazachstan en Nederland

Groep F: Verenigde Staten, Italië en Canada

België opent groep D

Door de goeie resultaten die België de voorbije jaren afleverde, kreeg het de status van vierde reekshoofd. België werd uitgeloot in een groep met Australië en Colombia. Door deze gunstige loting vermijden ze alle toplanden uit pot 1 zoals de VS, GB en Frankrijk.  Op 19 november kijken Australië en Colombia mekaar in de ogen, op woensdag 20 november neemt België het op tegen Australië. Als de Belgen groep D winnen – wat we natuurlijk allemaal hopen – ontmoeten ze in de kwartfinales de winnaar van groep F. Dat kan dus de VS, Italië of Canada zijn. Spannend!

Wist-je-datje: de Davis Cup Finals gaat dit jaar door in Caja Magica, een architecturaal pareltje van de hand van de Franse architect Dominique Perrault. Het complex is het enige ter wereld met drie tennisstadions met een uitschuifbaar dak.

Fed Cup: Davis Cup voor vrouwen

Ook de Fed Cup ondergaat een ware metamorfose. Na 57 edities in de huidige vorm wordt het format aangepast analoog naar dat van de Davis Cup. Twaalf landenteams zullen in april 2020 – middenin het Europese gravelseizoen – uitmaken wie de prestigieuze titel binnenhaalt. Niet toevallig zal dan ook op gravel gespeeld worden in Boedapest. De tickets voor de finaleweek worden verdiend door de 12 ploegen die in Wereldgroep I uitkomen. Daarnaast zijn de finalisten van de editie van dit jaar, Frankrijk en Australië, al verzekerd van deelname. Er is ook een wildcard voorzien en Hongarije krijgt als gastland ook een plaats.

Laten we hopen dat deze nieuwe formules veel spektakel bieden, want de kritiek was niet mals toen werd aangekondigd dat zou worden getorst aan de tradities van vele jaren. Wij houden ons alvast klaar voor tennis van de bovenste plank!

 

Lees meer op de Betway Sport Wedden pagina.